NOS
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 april 2019 door Jeffrey Schipper

Dit schrijft de NOS over de CGK-crisis rondom wel of geen vrouw in het ambt

'De verhoudingen binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) staan op scherp. Vooral de discussies over vrouwen in het ambt en homoseksualiteit leiden tot grote verdeeldheid.' Zelfs de NOS heeft het rumoer binnen het gereformeerde kerkverband opgemerkt.

Binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte CGK-synodepreses P. D. J. Buijs deze week nogmaals. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

'Al meer dan een eeuw slaagt het protestantse kerkgenootschap erin om ondanks verschillende opvattingen een geheel te blijven,' schrijft de NOS. 'De CGK telt ongeveer 185 kerken en bijna 75.000 leden. Tegenstellingen binnen de kerk zijn niet nieuw, maar de afgelopen jaren kwamen die steeds meer aan de oppervlakte.'

De NOS laat Maarten Stolk uit, kerkredacteur bij het Reformatorisch Dagblad, aan het woord om de crisis binnen de CGK te duiden. Stolk: "Kerkverbanden met wie de CGK samenwerkt, herkennen elkaar steeds minder in verschillende visies. Door samenwerking van gemeenten uit verschillende kerkverbanden, de zogenoemde samenwerkingsgemeenten, is dat actueel geworden."

Niet alleen de kwestie 'vrouw in het ambt' zorgt voor rumoer. De NOS brengt ook het hete hangijzer 'homoseksualiteit' te sprake. In 2017 werd tijdens een synode van de CGK, de belangrijkste kerkelijke vergadering, een rapport opgesteld waarin het praktiseren van homoseksualiteit wordt afgewezen. Niet alle CGK-leden kunnen zich daarin vinden.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!