Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 april 2019 door Jeffrey Schipper

NGK-predikant: "Uitspraak Herman Selderuis doet aan het bewaren van eenheid CGK meer kwaad dan goed"

‘Iets is goed of niet goed. Het kan niet volgens de Schrift, of wel’. Deze uitspraak deed prof. dr. Herman Selderhuis om de 'crisis' (zijn eigen woorden, red.) in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bloot te leggen. Maar die uitspraak doet het bewaren van de eenheid meer kwaad dan goed, stelt Jan Mudde, Nederlands-gereformeerd predikant in Haarlem, in het Nederlands Dagblad.

"Iets is goed of niet goed. Het kan niet volgens de Schrift, of wel.’ Die uitspraak verraadt ook een veel te simpele visie op de heilige Schrift zelf en het gebruik daarvan in kwesties die tegenwoordig in onze cultuur en kerken spelen. Ze suggereert een klaarheid, die er simpelweg niet is. De uitleg en toepassing van de Schrift is geen exacte wetenschap en de Bijbel is geen boek met tijdloze waarheden. Hij is niet de laatste update van ons navigatiesysteem waarin we alleen maar onze bestemming hoeven in te voeren, waarna we het aan onze ‘alwetende’ en altijd onverstoorbare Tom kunnen overlaten om ons dwars door het complexe wegennet heen naar onze plaats van bestemming te brengen.

‘Iets is goed of niet goed. Het kan niet volgens de Schrift, of wel’ is om nog een reden een verkeerd uitgangspunt, wanneer broers en zussen die oprecht naar Gods Woord willen horen met elkaar van mening verschillen. Als er kwesties spelen in Christus’ kerk, hanteert de apostel Paulus een ander motto: ‘kennis maakt verwaand, alleen de liefde bouwt op.’ Paulus lost ‘kwesties’ niet op via de band van de kennis, maar leert daarmee om te gaan in de weg van de liefde. Immers, ‘onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren’. Mede daarom zouden synoden en landelijke vergaderingen uiterst voorzichtig moeten zijn met het leggen van een bijbelse waarheidsclaim op een bepaald besluit of bepaalde standpuntbepaling."

Binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte CGK-synodepreses P. D. J. Buijs deze week nogmaals. Dat is in deze kwestie die van de CGK. Herman Selderhuis vond het om die reden tijd voor een statement.

Lees de volledige blog van Jan Mudde in het Nederlands Dagblad.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

T
Gods Woord is inderdaad geen wiskundeboek. Maar Gods Woord staat wel oneindig ver boven: (1). belijdenis geschriften ,(2). de hedendaagse cultuur en (3). hetgeen de wereld (menselijke samenleving) vindt.
"Ze suggereert een klaarheid, die er simpelweg niet is"

Dit komt meer omdat de richting die de NGK opgaat/opgegaan is inderdaad niet te rijmen is met de Bijbel. Ja, dan zou ik ook zeggen dat "er geen klaarheid is".

"Bijbel is geen boek met tijdloze waarheden"

Wie bepaald dit? Cultuur? Dus als het niet binnen je straatje past kunnen we de betekenis aanpassen?

Jaren lid geweest van de NGK waar in die tijd een rapport verscheen over vrouwen in het ambt waarin stond dat de Bijbel geen ruimte laat voor de vrouw in het ambt maar dat de NGK er toch voor koos gezien de huidige cultuur en omstandigheden. Dat is de NGK.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!