voltooid leven

Dagelijks leven

03 april 2019 door NPV Zorg

NPV ontwikkelt digitale keuzehulp: tijdig nadenken over het levenseinde

Wat zijn mijn wensen rondom het levenseinde? Hoelang is behandelen zinvol als genezen niet meer kan? En wie kan mij bijstaan in mijn laatste levensfase? Belangrijke vragen waarop niet gemakkelijk een antwoord te geven is. Daarom heeft de NPV een digitale keuzehulp ontwikkeld. In de keuzehulp wordt duidelijk welke keuzemomenten er zoal zijn, welke overwegingen een rol kunnen spelen en hoe het gesprek met naasten gevoerd kan worden.

Waarom een keuzehulp?
De NPV stimuleert op tal van manieren het tijdige gesprek over het levenseinde, onder meer door het geven van lezingen en workshops. Astrid Bokhorst, manager Advies & Toerusting: ‘Een bijeenkomst van een dagdeel geeft een eerste aanmoediging om erover na te denken, maar we wilden graag ook het denkproces na de bijeenkomst ondersteunen. Daarom hebben we een digitale keuzehulp ontwikkeld die dezelfde opzet heeft als de presentaties die we verzorgen. Daarbij zijn Bijbelse waarden en normen de leidraad. De keuzehulp neemt mensen mee in de overwegingen die een rol kunnen spelen in hun situatie en laat hen ontdekken wat voor hen belangrijk is als het gaat om hun levenseinde.’

Hoe ziet de keuzehulp eruit?
De digitale keuzehulp bestaat uit opdrachten, informatie, gespreksvragen, filmfragmenten, ervaringsverhalen en bijdragen van deskundigen. Ook is een bibliotheek met achtergrondinformatie beschikbaar. De onderwerpen die aan bod komen variëren van handvatten voor ethische dilemma’s tot informatie over hulp bij het maken van de keuzes.

Voor wie is de keuzehulp?
De keuzehulp is geschikt voor verschillende doelgroepen:

  • U bent (ernstig) ziek en wilt daarom nadenken over het levenseinde
  • U bent als naaste nauw betrokken bij iemand die ernstig ziek is
  • U bent (redelijk) gezond, maar vindt het belangrijk om op tijd over het levenseinde na te denken
De digitale keuzehulp is vooralsnog hier gratis beschikbaar!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify