Israël Palestijnen vlag

Nieuws

03 april 2019 door Jeffrey Schipper

Israëlische nieuwsjunk stoort zich aan 'Israël-leugens' van de NOS

Wederom blundert de NOS in haar berichtgeving over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, merkt Joop Soesan op. De Israëliër volgt het nieuws uit zijn land op de voet en schrijft op Joods.nl een kritische blog over hoe de NOS verslag doet.

Aan de grens met Israël vinden in Gaza regelmatig rellen plaats. Waarom protesteren de Gazanen? Volgens de NOS omdat ze tegen de zogenaamde ‘economische blokkade’ van de Gazastrook zijn. Soesan: "Dat klinkt namelijk alsof er geen goederen vanuit Israël binnenkomen in Gaza. De waarheid is dat voedsel, kleding, medicijnen en andere belangrijke producten in zeer grote hoeveelheden de strook dagelijks bereiken."

"De blokkade betreft alleen goederen die Hamas inzet of kan gebruiken om de veiligheid van Israëlische burgers te ondermijnen. (...) Ook hebben de Israëlische autoriteiten de invoer van autobanden tijdelijk in de ban gedaan, omdat de door Israel geleverde banden tijdens de “vreedzame protesten” massaal in de brand werden gestoken. Wat niet alleen een natuurramp van jewelste veroorzaakte, maar vooral een manier was om zo ongezien door het rook het grenshek kapot te maken om via deze route Israël binnen te dringen."

Soesan zag hoe de correspondent van de NOS voor Israël en de Palestijnse gebieden, Arlène Gelderblom, uitlegde waarom de mensen in Gaza protesteren. "Ze zegt in een uitgebreide bijdrage dat het komt omdat er armoede heerst in het gebied en dat veel mensen daarom Gaza willen verlaten. De Israëliër merkt echter op dat de NOS zwijgt over deze zogeheten ‘Mars van Terugkeer’.

Sinds maart 2018 doen Gazanen iedere vrijdag mee aan gewelddadige rellen plaats bij de grens tussen Gaza en Israël omdat ze naar eigen zeggen het recht hebben op 'terugkeer'. Hamas regelt bussen om Palestijnen richting de grens te vervoeren en jutten ze relschoppers op. Ook zorgt Hamas voor een riante uitkering als Palestijnen gewond raken tijdens de rellen: gewonden krijgen omgerekend 180 euro.

"Het werkelijke doel is dus het aloude adagium van Hamas: Joden in de zee drijven. Waarom bericht de NOS daar nooit over?," vraagt Soesan zich af.

Lees hier de volledige column van Joop Soesan.

Reacties

E
Eerlijke berichtgeving is moeilijk. Jammer dat de NOS faalt.
S
Falen is als je het probeert, maar het vervolgens niet lukt.....
P
Keer op keer wordt de NOS hier op gewezen, het ligt dus voor de hand dat het een bewuste keus is. Een bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify