Pierre Valkering

Nieuws

03 april 2019 door ANP

Bisdom voelt zich voor het blok gezet door coming-out homoseksuele pastoor

Pastoor Pierre Valkering (foto) van de Amsterdamse Vredeskerk praatte al langere tijd met vertegenwoordigers van het bisdom Haarlem-Amsterdam over zijn worsteling met seksualiteit en het celibaat. Dat zegt het bisdom dinsdag in een verklaring. Het bisdom voelt zich voor het blok gezet omdat Valkering in een mis rond zijn ambtsjubileum bekendmaakte dat hij homo is en zich niet aan het celibaat hield, laat het ANP weten.

Deze week verschijnt een boek waarin de pastoor schrijft dat hij wisselende seksuele contacten had en worstelde met een pornoverslaving. Het bisdom is door de publicatie van dat boek overvallen. Bisschop Jos Punt vroeg Valkering maandag per direct zijn functie neer te leggen.

"De pastoor had er ook voor kunnen kiezen zijn worsteling met seksualiteit en celibaat open en eerlijk met de bisschop te bespreken", aldus het bisdom in de verklaring. "Die eerlijkheid zou zeker niet zijn afgestraft. Integendeel, er hadden met pastoor Valkering wegen gezocht kunnen worden om zich hierop te bezinnen en hulp te ontvangen. Dat is in het verleden met enkele andere priesters ook gebeurd."

Reacties

Ik neem aan dat het bisdom aan de priester goede pastorale zorg biedt. Maar pastorale zorg komt niet in de plaats van publieke discussie. Ik denk dat Valkering goed doet met het starten van publieke discussie, wat de bisschop het liefste zou vermijden. In de persverklaring wordt m.i. helderheid geven opgeofferd aan zorg bieden. Toch is helderheid geven de primaire taak van de bisschop, laat hij niet wegduiken.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify