Ds. P. D. J. Buijs

God

12 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van ds. P. D. J. Buijs over kerkverlating

Doet in 2050 de laatste kerkganger het licht uit? Deze vraag stelde het Reformatorisch Dagblad onlangs aan ds. P. D. J. Buijs. De christelijke gereformeerde predikant uit Nunspeet ziet veel mensen die worstelen met God en met de kerk. CIP.nl zet een aantal uitspraken op een rijtje.

  • "Sommigen zijn nog wel lid, maar komen al jaren niet meer in de kerk. Bijvoorbeeld omdat ze er moeite mee hebben om ‘op gezag’ te geloven. Ze vragen zich af waarom de kerk iets te zeggen zou moeten hebben over hun persoonlijk leven."
  • "Kerkverlating vind ik aangrijpend. Het meest verbijsterende is wanneer iemand met een stalen gezicht zegt dat alles wat er in de kerk gebeurt hem of haar eigenlijk nog nooit iets heeft gezegd."
  • "De grote afval hoeft niet overal tegelijkertijd plaats te vinden. Die afval hangt samen met de openbaring van de mens van de wetteloosheid. Lettend op hoe Nederland zich op ethische thema’s presenteert als gidsland, denk ik dat we wel iets van die wetteloosheid zien."
  • "Als je ziet hoe groot de invloed van het christendom in West-Europa is geweest en wat er zich nu voltrekt, moeten we niet uitsluiten dat de Heere de kandelaar van het Evangelie hier zou kunnen wegnemen. Al is dat iets anders dan te zeggen dat er in 2050 geen kerk meer is."
  • "In veel kerken zie je dat mensen doordeweeks samenkomen in kringverband. Blijkbaar ervaart men de band met een kleine kring als prettiger. (...) Er zit een risico aan: voordat je het weet, zoek je een kring uit van mensen met wie je het goed kunt vinden."

Lees het volledige interview in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

H
...voordat je het weet, zoek je een kring uit van mensen met wie je het goed kunt vinden.

Zou de "Bewaar het pand kring" in de kerk van ds. Buijs daar niet een voorbeeld van zijn?
REAGEER
Vaak hoor ik wat wij moeten doen om de boel bij elkaar te houden. Maar als je de kern uit het "geloof" laat wegvloeien door het te verwaarlozen, (Gods kracht en de werking van Zijn Heilige Geest) dan wel dat teveel menskracht er voor moet zorgen dat het leuk blijft, dan houdt het geen stand en dan loopt de kerk leeg. Het is ZIJN merkbare aanwezigheid en Zijn kracht dat ons als kerk bijeen houdt. Al het andere is mensenwerk. Je afhankelijk weten van Hem die het Leven geeft.Zonder dat worden de mensen moe.
REAGEER
H
In het artikel in het RD wordt gesuggereerd dat de kerk groeit in bijvoorbeeld Afrika. Getalsmatig is dat inderdaad het geval, echter mijn ervaring is gedurende 15 jaar bezoek in Afrika voor begeleiding van vrijwilligerswerk, dat ook hierbij heel veel naamchristenen zijn. Velen worden/zijn christen omdat hun ouders of grootouders dat ook waren. Of het geeft ze voordelen in hun omgeving op om christen te zijn. Net als in het westen dus, zou het zomaar kunnen zijn dat in komende jaren ook daar het christendom niet meer groeit of zelfs gaat afneme
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!