Herman Paul

God

02 april 2019 door Reformatorisch Dagblad

Vijf uitspraken van prof. dr. Herman Paul over kerkverlating

Doet in 2050 de laatste kerkganger het licht uit? Deze vraag stelde het Reformatorisch Dagblad onlangs aan prof. dr. Herman Paul. De bijzonder hoogleraar secularisatiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen ziet veel mensen die worstelen met God en met de kerk. CIP.nl zet een aantal uitspraken op een rijtje.

  • "De cijfers geven geen enkele reden voor een somber beeld. Het aantal protestantse kerkgangers is in de afgelopen vijf jaar stabiel gebleven. Zo’n 1,7 miljoen Nederlanders gaan wekelijks naar de kerk. En 16 procent van de bevolking gaat minimaal eens per maand naar de kerk."
  • "Er is pas een leerzaam boek verschenen over hoe christelijke media in de jaren vijftig voorspelden dat Engeland een seculiere natie zou worden. Waarop mensen zich gingen gedragen naar dit beeld en de kerk gingen beschouwen als iets ouderwets."
  • Over de vraag of kerkverlating wijst op de grote afval in de eindtijd: "Van zulke taal word ik verdrietig of zelfs een beetje boos. (..) Denken we niet te klein van Gods kerk als we alleen naar de Hollandse polder kijken en vergeten hoe mensen in Peking of Rio de Janeiro zich massaal tot het christendom bekeren?"
  • "Zelfs al zou het beeld van de krimp waar zijn, dan nog is het de taak van de gemeente om Gods lof te zingen bij dag en bij nacht. In de Psalmen klinken ook klachten, maar ze moduleren altijd in een loflied."
  • "Als ik lezingen geef over secularisatie, krijg ik vaak de vraag: Wat moeten we doen? Welke strategie werkt het best? Dan zeg ik: recepten bestaan niet. Maar wees trouw aan God en aan elkaar. Ga naar de kerk, zing Gods lof, spreek goed van Hem en laat zien dat Gods liefde jouw leven verandert."

Lees het volledige interview in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: 'Secularisatie raakt ook christenen'.

Reacties

E
Het antwoord op secularisatie is evangelisatie.
Ja...maar ook een niet veroordelende houding zoals Jezus had. Laat de Heilige geest mensen maar veranderen als dat moet....en kan....Je ziet deze houding ook bij steeds meer hippe kerken, Je kan er veel over zeggen maar ze groeien zeker en mensen komen er echt tot geloof. Als de lat heel hoog ligt dan denken mensen dat is niet mijn ding...maar als de gemeente open is kan iedereen instromen.

Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify