Pierre Valkering

Nieuws

02 april 2019 door ANP

Bisschop wil dat homoseksuele pastoor functie neerlegt

Bisschop Jos Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam heeft pastoor Pierre Valkering van de Amsterdamse Vredeskerk verzocht met onmiddellijke ingang zijn functie neer te leggen. Valkering maakte zondag tijdens de mis ter ere van zijn 25-jarig ambtsjubileum als priester bekend dat hij homoseksueel is, laat het ANP weten.

In de motivering van het verzoek schrijft Punt: "De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan. Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden."

Valkering schrijft uitgebreid over zijn coming-out en zijn omgang met seks en porno in een autobiografie die deze week verschijnt en waarvan hij zondag het eerste exemplaar uitreikte aan oud-D66-Kamerlid Boris Dittrich, die zich inzet voor de rechten van lhbti'ers.

Glad ijs
In een interview met de Gaykrant zondag zei de priester: "Het is duidelijk dat ik mij met dit boek op bijzonder glad ijs begeef of zelfs in een mijnenveld. Want het gaat in sterke mate over seks en over het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboeonderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen."

Valkering staat al langer bekend als iemand die opkomt voor de rechten van lhbti'ers. In 2016 verbood bisschop Punt hem om mee te varen bij de Canal Parade, de botenparade die jaarlijks tijdens Pride Amsterdam wordt gehouden.

Reacties

P
Ik vind de kop boven dit artikel tendentieus en dus verkeerd. Bisschop Punt verwijt zijn priester dat hij niet celibatair leeft en ook niet van plan is dat te gaan doen.
REAGEER
Deze priester, Pierre Valkering, komt integer op mij over. Ik waardeer het dat bisschop Punt hier rustig mee omgaat en dat Pierre zich gewoon aan het bisschoppelijk gezag onderwerpt. Ik denk met Pierre dat mensen open moeten kunnen zijn over hun schaduwkanten, het is goed dat hij zich niet in een heilige boontjes rol opsluit. Wat homoseksualiteit betreft: daar gaat Pierre tegenwoordig correct mee om, vermoed ik. De RKK is klaarblijkelijk heel tolerant, een homo kan er zelfs paus worden!
REAGEER
K
Tja, dat celibaat ? Wie 2.000 jaar RK-kerkgeschiedenis overziet, kan toch moeilijk volhouden dat dit tot iets goeds geleid heeft ?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify