Een rivier vol van vrede

God

04 april 2019 door Jeffrey Schipper

Op welke Bijbeltekst is het kinderlied 'Een rivier vol van vrede' gebaseerd?

Op welke bijbeltekst(en) is het christelijke kinderlied: 'Een rivier vol van vrede' gebaseerd?, wil een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Voormalig popmuzikant Gerard Slurink geeft antwoord.

Eerlijk gezegd kom ik er niet helemaal uit wat de schrijver hier nu eigenlijk precies in gedachten had. Is dit een gevoel of is dit een hoop? Is dit zelfoverschatting of een vastklampen? Ik weet ook niet of de schrijver hier specifieke bijbelteksten bij in gedachten had of niet. Ik kon er verder ook niets over vinden behalve dan dat het een lied van Stichting Opwekking is. Ik ga er maar van uit dat hier de liefde van Jezus de oorzaak is. En dat degene die dit zingt dit door het geloof in het hart heeft gesloten. En dat de vrede en blijdschap daarvan het gevolg is.

In Jesaja 48:18 en Jesaja 66:12 komt de uitdrukking ‘vrede als een rivier’ voor, hetwelk enigszins in de buurt komt van “een rivier vol van vrede.” In Jesaja 48 gaat het over wat Israël had kunnen hebben als ze naar God hadden geluisterd. In Jesaja 66 gaat het over wat God zal doen aan Jeruzalem, oftewel Sion, en daarmee feitelijk aan de inwoners (ook wel kinderen genoemd) van Sion.

De kinderen van Sion zijn degenen die beven voor Gods woord (vs. 2 en vs. 5), dat wil zeggen die God heel serieus nemen. Er zijn ook anderen die weliswaar religieus zijn en offers brengen, maar die het allemaal niet zo nauw nemen. God zegt over hen: 'Ik sprak maar ze luisterden niet. Ze deden wat slecht is in Mijn ogen en ze kozen wat Mij niet behaagt' (vs 4).

De uitdrukking 'een fontein vol van blijdschap' of iets soortgelijks komt voor zover ik weet niet voor in de Bijbel, alhoewel het principe van de liefde van Jezus als een bron van vreugde op zich wel volop bijbels is."

Lees de volledige beantwoording van Gerard Slurink op Refoweb.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify