Alain Verheij

God

02 april 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog: "Bijbellezen kan heel kwalijk uitpakken"

"Echt geloof overstijgt het zwart op wit, overstijgt het onpersoonlijk papier, overstijgt het gestolde woord, want het lééft," schrijft theoloog Alain Verheij op de progressief-christelijke weblog Lazarus. "Bijbellezen kan zelfs heel kwalijk uitpakken," stelt hij.

Verheij wijst op een verhaal uit de veertigdagentijd van Jezus, die in de woestijn zwierf en een Bijbelse discussie met de satan voerde. "‘Spring naar beneden’, zei satan, ‘want er staat geschreven: “Zijn engelen zal hij opdracht geven om u op hun handen te dragen”‘.Jezus antwoordde: ‘Er staat óók geschreven: “Stel de Heer, uw God, niet op de proef.”‘ Zo zie je maar dat het met het lezen van die Bijbel zo simpel nog niet is. De duivel kent ‘m ook uit zijn hoofd, en kan van ieder geschreven woord een duivelsvers maken. Ook als ’t uit de Heilige Schrift komt.

Het Woord van God is veel te groot om gevangen te zitten tussen twee kaften – de Bijbel is niets meer, maar zeker ook niets minder dan het unieke verslag van unieke mensen die unieke ervaringen hadden met het unieke Woord dat nog steeds door de wereld gaat." Verheij onderstreept dat het Woord van God een persoon is. "Eentje die door de mensenscharen gaat, genezend, confronterend, roepend om recht, huilend om leed, liefde gevend waar eenzaamheid heerst.

En wij rennen erachteraan, met onze pennetjes en typemachientjes en smartphone-twitterappjes, driftig proberend het Woord in woorden te vatten. Ik denk dat God in de hemel vertederd lacht als hij die pogingen gadeslaat."

Lees hier de volledige blog van Alain Verheij.

Reacties

G
Deze man is levens gevaarlijk voor iemand die oprecht God zoekt. Hij zoekt steeds manieren en filosofieën om het Woord van God te ontkrachten. Hijgeen christen in de zin van een discipel van Jezus, omdat hij met menselijke redeneringen de woorden van Jezus onderuithaalt. Op deze man is de waarschuwing van Kolossenzen 2:8 "Ziet toe dat niemand u als een roof vervoere door de filosofie, en ijdele verleidingen, naar de overlevering der mensen, naar de beginselen der wereld, en niet naar Christus."
Kan hier mee instemmen. Overigens alles van de weblog Lazarus. Ze verwijzen wellicht naar Lazarus die opgewekt wordt, maar ik moet altijd aan lazarus als in, stomdronken, denken.

Kijk ik op het weblog, staat daar: "We moeten af van het idee dat de Bijbel het Woord van God is". Wauw. Als de Bijbel niet het Woord van God is (en ik weet wel dat hij daar Christus mee bedoeld), dan is de Bijbel geen knip waard.

De Bijbel is door God in deze vorm aan ons gegeven! Hij heeft persoonlijk toezicht daarop gehouden!
Wanneer we van harte luisteren naar de Schriften, in het verlangen die ook werkelijk te ‘verstaan’, kan de Geest onze hart verlichten en wordt dan het levende Woord van God, een lamp voor onze voet. Dit is een proces. Mee eens: De waarheid is een Persoon, de Heer Jezus Christus. Helaas lees ik op de blog van Alain niets over het aspect van de Heilige Geest hierbij, en daarmee de noodzakelijkheid om door het geloof onder de heerschappij van de Heer, de Kurios, en de Christus, de Gezalfde, te leven (Hand. 2:36). Het Levende Woord gaat uit (2)
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify