Raymond Warnaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 april 2019 door Jeffrey Schipper

"God gebruikt vissers, taxichauffeurs en koelkastmonteurs om Zijn koninkrijk te bouwen"

“Vaak wordt vergeten dat de gemiddelde voorganger niet fulltime met de kerk bezig is, maar een baan heeft als taxichauffeur, visser of koelkastmonteur. Hen willen we met ons werk bereiken,” zegt Raymond Warnaar. Als directeur van NET Foundation maakt hij werk van een bijzondere missie. CIP.nl sprak hem hierover.

De missie van NET Foundation is het toerusten van voorgangers voor het werk in Gods Koninkrijk. Zodat zij met praktische Bijbelse kennis, inzichten en vaardigheden in staat zijn om met 'hoofd, hart en handen' hun werk te verrichten.

Waarom is NET Foundation ooit opgericht?
“Onze diepste drijfveer is de verkondiging van het koninkrijk van God. Dat gebeurt op heel veel plekken in deze wereld,” maakt de directeur duidelijk. “Maar liefst 90% van de mensen die zich met evangelisatie en zending bezighoudt, heeft daar nooit een opleiding voor gevolgd. In Nederland is dat strak ingekaderd met onze theologische opleidingen en kerkelijke richtlijnen. Maar op wereldschaal is ons land echt een uitzondering. In de meeste landen, met name in Azië en Zuid-Amerika, zijn christenen intrinsiek gemotiveerd maar onvoldoende toegerust. Daarom willen wij deze enthousiastelingen helpen en coachen. Als NET Foundation willen we vanuit Nederland daaraan een bijdrage leveren.”

Je gaat regelmatig naar één van de 26 landen waar jullie actief zijn. Onlangs was je op Cuba. Wat zag je daar?
“Ik bezocht een kerkdienst waarin de spreker een preek hield naar aanleiding van Mattheüs 11:28, ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.’ Het viel mij op dat er niet vanuit de tekst werd gepreekt, maar dat een passende tekst werd uitgezocht die bij de boodschap past. De preek zou ook bij tal van andere Bijbelgedeelten gehouden kunnen worden. Ik help voorgangers om een slagje dieper te gaan door ook te verdiepen in context van de tijd van de Bijbel, zodat een preek verder gaat dan een soort geestelijke peptalk.

Op Cuba hebben voorgangers dezelfde uitdaging als in heel veel andere landen. In de meeste gevallen hebben zij nooit een theologische opleiding gevolgd. Cuba telt heel veel huisgemeenten en er is niemand die leiders van deze gemeenten verplicht om een opleiding te doen. Dit geldt voor de overgrote meerderheid van kerken in Zuid-Amerika en Azië. Die kerken zijn zelfstandig en leiders geven leiding op basis van eigen gezag. Slechts een klein deel behoort tot de gevestigde kerken, waar sprake is van een kerkelijke structuur met duidelijke richtlijnen.”

"Christus volgen gaat vaak gepaard met lijden en vervolging. Het welvaartsevangelie staat hier haaks op."

Hoe komt NET Foundation deze zelfstandige kerken tegemoet?
“Sinds 2006 helpen we voorgangers en evangelisten wereldwijd met cursus- en trainingsmateriaal, het opzetten van theologische partnerscholen. Vaak wordt vergeten dat de gemiddelde voorganger niet fulltime met de kerk bezig is, maar een baan heeft als taxichauffeur, visser of koelkastmonteur. Dat werk gaat de hele week door en vervolgens neemt die lekenvoorganger op vrijdag of zaterdag de tijd om zijn preek voor te bereiden.

Een theologische opleiding behoort vaak niet tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat het niveau te hoog is of middelen ontbreken. Om daaraan tegemoet te komen zijn we twee jaar geleden begonnen met het organiseren van conferenties. Zo hebben we in Kenia een broeder bereid gevonden die met een team per jaar drie conferenties organiseert en zoveel mogelijk lekenvoorgangers uitnodigt. Op de conferenties worden ze toegerust.”

Deze voorgangers hebben ook de mogelijkheid om (online) cursussen te volgen. Wat komt er in de cursussen aan de orde?
“In totaal worden negen onderwerpen behandeld,” antwoordt Raymond. “Iedere cursus begint met je persoonlijke roeping als voorganger. Je kunt voorganger zijn, maar wat heeft dat te betekenen. Daarin komt ook dienen leiderschap aan bod. Bovendien maken te veel lekenvoorgangers de fout door te denken dat de kerk in hun leven op nummer één zou moeten staan. Maar als je een gezin hebt, gaan vrouw en kinderen voorop.

"Vaak wordt vergeten dat de gemiddelde voorganger niet fulltime met de kerk bezig is, maar een baan heeft als taxichauffeur, visser of koelkastmonteur."

In twee cursussen gaan we dieper in op het Oude en Nieuwe Testament door de hoofdlijnen te schetsen. Het feit dat historische en profetische boeken uit het Oude Testament wijzen op de komst van Jezus, is voor veel lekenvoorgangers nieuwe informatie. Eén cursus gaat over preaching en teaching: hoe evangeliseer je op een eenvoudige manier en hoe vertel je gemeenteleden de boodschap van Jezus? Het is cruciaal om ze fundamentele basiswaarheden mee te geven, zodat duidelijk wordt dat Jezus God én mens is. Van groot belang is ook dat we in elke cursus de verbinding maken met de wijk waarin de kerk staat: wat kan de kerk voor de buurvrouw en haar gezin betekenen, niet alleen geestelijk, maar ook juist pastoraal of diaconaal?”

In sommige landen waar jullie actief zijn, is het welvaartsevangelie populair. Hoe spelen jullie daarop in?
“Dat klopt. De boodschap: ‘Als je veel aan de kerk geeft, zal God je belonen,’ horen we regelmatig, zelfs in de meer behoudende kerken klinkt dit geluid door. Vanuit Bijbels onderwijs doen we onze uiterste best om ook de andere kant toe te lichten. Wie de wereld ingaat met het Evangelie zal te maken krijgen met tegenstand. Daar is de Bijbel heel duidelijk over. Christus volgen gaat vaak gepaard met lijden en vervolging. Het welvaartsevangelie staat hier haaks op.”

Welke les heb je geleerd door je werk voor NET Foundation?
“God gebruikt vissers, taxichauffeurs en koelkastmonteurs om Zijn koninkrijk te bouwen. Vaak zijn dit mensen die vanuit menselijk oogpunt onbeduidend zijn, omdat ze geen grote theologische werken achter hun naam hebben staan. Met vallen en opstaan brengen zij Jezus’ boodschap de wereld over. Ik word enorm bemoedigd als ik deze eenvoudige mensen bezig zie! Wie denkt dat NET Foundation vindt dat zij zonder theologische opleiding niet tot zegen kunnen zijn, heeft onze missie verkeerd begrepen. Het belangrijkste is dat Gods Woord het uitgangspunt is en we dicht bij Jezus blijven. Wie verbonden blijft aan de rank, draagt vrucht.”

Lees hier meer over het werk van NET Foundation!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen