Tsjaad

God

17 april 2019 door Patrick Goede

Henk ging voor het eerst naar Tsjaad: "Dit kun je als christen niet aan je voorbij laten gaan"

Henk Aantjes reisde voor het eerst in zijn leven naar Tsjaad. Hij had eerder Afrikaanse landen bezocht maar zijn bezoek aan Tsjaad met een aantal collega’s van Burgland Bouw hakte er wel in. “Het is een heel moeilijke plek, en de veiligheid is wel een issue. Je bent in een totaal andere wereld, waar ontwikkelingssamenwerking heel moeilijk is. Het trainen van mensen kan dan een essentiële ontwikkeling in gang zetten.” Henk Aantjes vormt samen met Wim de Jong de directie van Burgland Bouw. 

Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede. Zo creëren we samen hoop en nieuwe kansen. Woord en Daad verbindt.

Henk, wat zijn jullie precies in Tsjaad gaan doen?
"We hebben ons in Tsjaad verbonden aan een project om boeren te trainen en op te leiden om hun productie en de kwaliteit ervan te verhogen. We doen dit samen met Stichting Woord en Daad. In Tsjaad hebben we boeren bezocht, vergaderingen bijgewoond, en gekeken hoe ons geld wordt besteed. En je ziet nu inderdaad een toename in de gewassen die worden geteeld. Rondreizen in Tsjaad is trouwens niet gemakkelijk. Ik vond de sfeer af en toe wel beklemmend. We zagen gewapende militairen onderweg omdat er zojuist een staatsgreep was verijdeld."

Was is Tsjaad voor een land? 
"Tsjaad is een ontzettend arm land. Het staat heel laag op de wereldranglijst qua rijkdom, het is een van de armste landen ter wereld. De bevolking groeit heel snel en er is geen stabiele regering. In de binnenlanden is er echt niets! Iedereen zou dit eigenlijk moeten zien. Al die armoede, dat zet je echt even met beide benen op de grond. Omdat je het land en de cultuur niet ken, kun je het beste reizen met begeleiding. De mensen daar zijn heel gastvrij. Het is er ontzettend heet, vaak meer dan 40 graden, en het eten is heel anders. Mensen worden vaak ziek als ze daar voor het eerst reizen, wij ook."

Wat is het grootste obstakel tegen vooruitgang? 
"Om vooruit te komen is een mindset van ondernemerschap nodig. Het viel me op dat de vrouwen daarin vooroplopen. Daar zit echt veel pit in! Ze voelen zich verantwoordelijk en hebben ambities. Ze willen arts en leraar worden en zoeken het beste voor hun kinderen. We hebben een tuin gezien waar gewassen worden verbouwd en de vrouwen waren hard aan het werk, met een kind op de rug. Deze vrouwen heb ik ontmoet en gesproken. Er zit echt spirit in, hun ogen fonkelden. Dat is prachtig om te zien."

Kan jullie bedrijf er echt aan bijdragen dat de situatie in Tsjaad verbetert? 
"Ja, dat kan, maar het is niet gemakkelijk. In je eentje begin je vanuit Nederland niks. Daarom haakt Burgland Bouw aan bij Woord en Daad. Met deze organisatie kun je mensen scholen en opleiden. Dat doet Woord en Daad echt goed, daar heb ik veel bewondering voor. Met scholing en training kun je veel bereiken. We ondersteunen 1600 boeren én hun gezinnen! Dat vind ik echt mooi. Als je mensen opleidt, zet je ontwikkeling in gang. Dit land is zo arm, dat kun je als mens en christen niet aan je voorbij laten gaan. Voor de wereld is de armoede in Tsjaad echt een blinde vlek, ook voor ons. We gaan er zeker weer een keer naar toe."

Woord en Daad werkt in Tsjaad samen met partnerorganisatie PCAR. Kleinschalige boeren en ondernemers worden getraind om hun productie te verhogen en een eigen bedrijf te beginnen. Wilt u dit werk van Woord en Daad ook steunen? Kijk hier voor meer informatie en geef online.

Woord en Daad werkt in 22 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een belangrijke focus ligt op opleiding, training en het creëren van banen voor jongeren.

Doe mee en geef voor kansrijk werk!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify