virtuele onverharde landingsbaan

Nieuws

29 maart 2019 door MAF

Primeur voor vliegschool MAF: eerste virtuele onverharde landingsbaan nagebouwd

Twee mannen hebben voor een niet-commerciële vliegschool op Teuge die is gelieerd aan een hulporganisatie aan de hand van video’s, foto’s en landkaarten, minutieus gewerkt aan het virtueel nabootsen van een landingsbaan in de jungle. Na twee jaar monnikenwerk is hierdoor een van de meest gedetailleerde virtuele onverharde landingsbanen van de wereld samengesteld, te gebruiken in vliegsimulatoren.

Het gaat om een landingsbaan bij een dorp in de binnenlanden van Papua-Nieuw Guinea. Met deze simulatie kan binnenkort worden geoefend op de vliegsimulator van vliegschool MATC op Teuge. Nergens anders in Europa bestaat een soortgelijke trainingsmogelijkheid.

"Dit was monnikenwerk," vertelt Marco Koffeman, directeur van de vliegschool. "De twee mannen die dit gedaan hebben zijn gepensioneerd; een oud-ict’er en een voormalig bankdirecteur. Ze hebben geprobeerd de landingsbaan zo realistisch mogelijk na te bouwen. Ik hoorde ze eens mopperen dat een bepaald type boom niet beschikbaar was. Je hebt een database met soorten bomen waarmee je virtueel een bos kunt bouwen. Alleen zat een bepaald soort tropische boom er niet tussen en daar baalden ze van!’’

"We zijn apetrots dat we dit met z’n tweeën hebben kunnen maken," vertelt een van de twee; de 75-jarige Joop Mak, die al sinds 1995 is in zijn vrije tijd bezig is met het verbeteren van de natuurgetrouwheid van onderdelen in vliegsimulatoren. "De grootste uitdaging bij dit project was het verwerken van een hellingshoek in de virtuele landingsbaan. Maar het is gelukt."

De vliegsimulator van MATC is de eerste vliegsimulator van Nederland voor zogenoemde ,bushpiloten’. De vliegschool MATC, opgericht in 2016, heeft zich gespecialiseerd in dit zogenoemde ,bushvliegen’, een discipline die geldt onder piloten als een van de moeilijkste.

Hierbij worden piloten getraind om met kleine vliegtuigen te vliegen in de minst ontoegankelijke streken ter wereld. MATC is binnen Europa de enige vliegschool die zich hierin heeft gespecialiseerd. Alleen in de Verenigde Staten en Australië zijn twee vliegscholen die zich op hetzelfde richten.

Vliegschool MATC is gelieerd aan de internationale christelijke hulporganisatie MAF Mission Aviation Fellowship. MAF heeft 135 kleine vliegtuigen die vliegen in de moeilijkst toegankelijk gebieden ter wereld. MAF verzorgt transport voor lokale gemeenschappen en
helpt verder organisaties variërend van Artsen zonder Grenzen tot de Verenigde Naties met vervoer door de lucht in crisisgebieden.

De onverharde start- en landingsbaan die virtueel is nagebouwd, die van de plaats Kompiam, wordt overigens door MAF ook in het echt tijdens operaties in Papua-Nieuw Guinea aangevlogen.

Lees hier meer over het werk van MAF!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify