Amsterdam

Nieuws

28 maart 2019 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie wil dat landelijke overheid bijspringt voor leefbaar en veilig centrum Amsterdam

De landelijke overheid moet Amsterdam ondersteunen om te zorgen dat het centrum van de hoofdstad leefbaar en veilig wordt. Dat bepleiten Kamerleden Van der Graaf, Drost en Segers namens de ChristenUnie. Stieneke van der Graaf: "Samen met de wijkagent bezocht ik de wallen en zag hoe de constante toeristenstroom daar voor overlast zorgt. Vrouwen achter de ramen en bewoners lijden eronder. Ons internationale imago staat onder druk. Dat moet anders."

Handhavers werken onvoldoende samen
De Amsterdamse ombudsman noemde het centrum van Amsterdam onlangs een wetteloze jungle. Volgens Van der Graaf moet de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Binnenlandse Zaken deze noodkreet serieus nemen. "In het centrum spelen veel problemen zoals geldautomaten waarmee mogelijk zwart geld wordt witgewassen en overlastgevend gedrag door bezoekers. Het is een belangrijke stap dat er nu meer politieagenten en handhavers beschikbaar komen in Amsterdam. Maar de samenwerking tussen die twee kan nog een slag beter om de stad echt veilig te krijgen."

Ook de samenwerking tussen de lokale en landelijke inspecties kan verbeterd worden om Amsterdam veiliger te maken, stelt Van der Graaf. "Nu komen inspecteurs panden binnen en beperken zich bijvoorbeeld alleen tot de brandveiligheid. Wanneer ze zien dat er ongeoorloofd alcohol wordt verkocht of als ze twijfelen over de werkvergunning of arbeidstijden van de verkoper achter de balie, kunnen ze niets met die informatie doen omdat het niet hun verantwoordelijkheid is. Ik wil meer samenwerking tussen inspecties, zodat ondermijning effectiever kan worden aangepakt."

Imagoverbetering
Een onderliggend probleem is het imago van ‘de stad waar alles kan’ die een toeristendoelgroep trekt die voor overlast zorgt. "Ik wil dat het rijk bijdraagt om deze groep toeristen te ontmoedigen. Dat kan bijvoorbeeld door maatregelen te nemen tegen goedkope vluchten naar Schiphol vanuit Engeland waar veel van deze toeristen gebruik van maken. Als deze groep er niet meer is, zal de leefbaarheid direct verbeteren."

Heel Nederland is ermee gediend als het imago van de hoofdstad beter wordt. "Amsterdam heeft met haar grachten, geschiedenis en musea zoveel moois te bieden: laat dat weer het imago worden waar onze hoofdstad om bekend staat en waar we als land trots op kunnen zijn."

Prostituees uitgescholden
Een kwetsbare groep die zeer te lijden heeft onder de toeristenstroom zijn de mensen die in de prostitutie werken. "Terecht neemt de gemeente Amsterdam nu maatregelen om de rondleidingen op de Wallen tegen te gaan, maar verdere stappen zijn nodig. Het gebeurt nu dat vrouwen achter de ramen worden geïntimideerd of uitgescholden. Die houding is mensonterend en de politie moet handhaven en dus direct bekeuren."

Tijdens het bezoek werd duidelijk dat het moeilijk is om uit de prostitutie te stappen. "Vrouwen blijven soms langer dan ze willen dit werk doen. Ik vraag de ministers om de drempels weg te nemen die vrouwen ervaren als ze geen huis of ander werk vinden. Het invoeren van een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning voor vrouwen die willen uitstappen, biedt hen hoop op een andere toekomst."

Reacties

Kennelijk is het een atractie om langs de ramen op de wallen te lopen. Gebied afsluiten en kaartjes laten kopen om erin te mogen. Geeft een gecontroleerder gevoel alleen dat zorgt waarschijnlijk al voor meer fatsoen en wangedrag is controleerbaarder. Bovendien is dan beter te controleren of de hoeren er vrijwillig staan of dat er sprake is van illegale praktijken. En we hebben een potentieel kaskrakende wereldprimeur. Dan alleen nog de winst op een eerlijke plek zien te krijgen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify