PKN logo

Nieuws

28 maart 2019 door De Waarheidsvriend

Vertrekkend moderamenlid Max van der Klooster vindt dienstenorganisatie PKN te groot

Ouderling-kerkrentmeester Max van der Klooster, die na vijf jaar lidmaatschap van het moderamen van de synode van de Protestantse Kerk, niet herkiesbaar is, stelt in een interview met Piet Vergunst in De Waarheidsvriend van 28 maart dat de dienstenorganisatie van de kerk nog altijd te groot is.

"In mijn eerste periode als synodelid heb ik me ingespannen voor het slopen van de regionale tussenlaag. Daar heb ik nog geen spijt van." Hoewel de landelijke dienstenorganisatie inmiddels is ingekrompen, vindt Van der Klooster dat er nog steeds ‘véél mensen’ werken. "Ik ben onder de indruk geraakt van hun deskundigheid en toewijding. Maar waarom moet een kerk met zoveel bekwame theologen/predikanten voor elk deelterrein een betaalde deskundige in Utrecht hebben om dossiers op te pakken en verder te brengen?"

Kritisch is Van der Klooster ook op de inbreng van leden van de Gereformeerde Bond in de synode. "Wellicht bang voor het verwijt van kerkpolitiek, houden ze zich in de synode wel erg op de vlakte. Het gereformeerde belijden is zo mooi, dat mag je uitdragen. Ik vermoed dat veel synodeleden bij het horen erover eerder op het puntje van de stoel gaan zitten dan dat alle stekels overeind gaan staan.

Ik ben in de voorbije vijf jaar nooit benaderd door mensen uit de Gereformeerde Bond, ook niet door het bestuur. Wellicht wilde men mij niet in verlegenheid brengen. Maar, als ik zie hoe onze lutheranen kansen benutten en vergaderingen voorbereiden, dan kunnen wij (ook op dat punt) wat van hen leren, zoals zij op andere punten van ons. Je hebt goud in handen met het gereformeerde belijden, probeer dat in te brengen!"

Reacties

pracht kerk. Doet heel veel goeds. Ben blij dat ik er lid van ben.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify