Leenard Kanselaar

Dagelijks leven

04 april 2019 door Leenard Kanselaar

Dit spel vinden veel ouders een gruwel: terecht?

Een paar uur bouwen in Minecraft. Met tientallen anderen een tijdje knallen in Fortnite. Digitaal voetballen in een populaire game als FIFA. Voor veel tieners de normaalste zaak van de wereld en een heerlijke vrijetijdsbesteding. Voor veel ouders een gruwel.
Maar…

Het wordt tijd dat ouders hun houding ten opzichte van gamen aanpassen. Want door gamen weg te zetten als zinloze tijdsverspilling en iets negatiefs doe je jouw tiener in huis tekort. Gamen is voor hen meer dan een spel. En dat hebben we serieus te nemen.
Om te beginnen is de game een ontmoetingsplaats. Niks Insta, Snapchat of WhatsApp.

De chatfunctie in games is dé plek waar tieners elkaar na schooltijd ontmoeten en de dag met elkaar doorspreken. Gezellig kletsen en ondertussen samen opdrachten en missies uitvoeren en de vijand verslaan. Het is de plek waar nieuwe vriendschappen ontstaan en soms wordt verdiept. Tieners leren ook van games. Ze doen een beroep op hun vaardigheden, zoals een betere oog-handcoördinatie, een groter probleemoplossend vermogen en ze leren beter de Engelse.

Games, zoals Fortnite, verpesten je kind niet. Het maakt tieners niet asociaal. Integendeel zelfs. Want wat ze ook leren is samenwerken en communiceren. ‘Wanneer je in Fortnite met een team actief bent en je wilt een paar wins maken, moet je elkaar aanwijzingen geven en écht een goede etherdiscipline hebben.’ Aldus de legendarische woorden van mijn neefje.

Daarom is het hoogtijd dat ouders gamen serieus nemen. Toon net zo veel interesse in wat tieners online spelen als wat ze op school, sportvereniging of jeugdclub doen. Ga maar eens naast je zoon of dochter zitten en speel dat potje FIFA, Fortnite of Minecraft mee. Ontdek waar het over gaat en stel vragen over waarom ze deze game willen spelen. Wie ze ontmoeten en wat ze ervan leren.

De antwoorden zullen u verrassen.

Wilt u meer informatie over digitaal opvoeden? Like dan de pagina van Onleen en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van uw kinderen en hoe u daar als opvoeder op een goede manier mee om kunt gaan.

Reacties

M
Ik was vroeger verslaafd aan mijn playstation ik werd er ook agressief van, na mijn bekering heb ik alles weg gegooid, wat een bevrijding gaf mij dat. Prijs de Heer. Het gevaar is dat je door gamen gebonden word door de boze. Tegenwoordig zijn er heel veel occulte spellen en agressieve games. Maak van je game room een gebeds kamer, en zie dan hoeveel overwinningen je echt behaald. Amen
REAGEER
C
Zeker heel belangrijk om te weten welke games je kind speelt, belangstelling te tonen en daar met je kind over te kunnen praten. Daar ben ik het mee eens. Waar ik het niet mee eens ben, is dat fortnite mijn kind niet zou verpesten. Het is een spel met vrijwel alleen maar agressie. Het wordt bij ons in ieder geval niet gespeeld en we leggen daarbij uit waarom.
REAGEER
C
Heeft iemand hier trouwens misschien nog een tip voor leuke games om te spelen voor kinderen? Zonder geweld en agressie, maar wel met voldoende spanning en uitdaging?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify