Dr. A. J. Kunz

Dagelijks leven

28 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Godsdienstdocent: "Klimaatdiscussie kent religieuze trekken"

"De manier waarop politieke partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren hun klimaatidealen propageren, heeft religieuze trekken," schrijft dr. A. J. Kunz in het Reformatorisch Dagblad. Het gaat volgens de godsdienstdocent bij Driestar Educatief in Gouda om meer dan alleen vermindering van de uitstoot van CO2 en verduurzaming van energie.

Kunz: "Blijkbaar hebben mensen behoefte aan een groter verhaal, iets dat houvast geeft. Dat is opvallend, want in de afgelopen decennia zijn de grote zingevingsverhalen juist in onbruik geraakt. Massaal namen mensen afscheid van het christelijk geloof; maar ook socialisme en communisme raakten uit de gratie.

Kenmerkend voor een groot verhaal is dat mensen zich deel weten van een groter geheel. In het geval van de natuur is dan de redenering: deze wereld was er al voordat mensen er waren, en ze blijft ook als mensen er niet meer zijn. De zorg voor het klimaat is dan een gevolg van de opdracht om de wereld door te geven aan de komende generatie.

Bij alle goede bedoelingen is de motivatie ten aanzien van klimaatmaatregelen en duurzaamheid binnenwerelds: mensen moeten hun paradijs in stand houden, want anders houden ze niets over. Hier heeft Baudet een punt: er bestaat een geseculariseerd zondvloedgeloof.

Op dit punt lijken christenen betere papieren te hebben. Bij hen gaat het immers om rentmeesterschap. Daarmee is de autonome mens echter niet monddood gemaakt. Dit blijkt al bij het begrip rentmeesterschap. (...) Mensen zijn immers geroepen om God te dienen; en ze zullen eenmaal verantwoording moeten afleggen aan God. Ook over hoe ze met Zijn wereld zijn omgegaan."

Lees het volledige commentaar van dr. A. J. Kunz in het Reformatorisch Dagblad.

Foto: Driestar

Reacties

En nog zijn er onder christenen "klimaatontkenners". Wanneer gaan de ogen open? https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/28/klimaatrapport-vn/?deliveryName=DM8692
REAGEER
K
Nog altijd merkwaardig dat conservatieve christenen niet het voortouw nemen om de hen toevertrouwde aarde zo schoon mogelijk door te geven aan de volgende generaties. Ik heb er eens een predikant van de Gereformeerde Gemeenten naar gevraagd. Hij gaf aan dat het werk in de gemeente voorrang krijgt.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify