Golan

Nieuws

28 maart 2019 door CIDI | ANP | SGP

SGP, PVV en ChristenUnie: Golan cruciaal voor Israël

SGP, PVV en ChristenUnie vinden dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok te kritisch heeft gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Israëls soevereiniteit over de Golan te erkennen. De Tweede Kamerfracties hebben Kamervragen ingediend, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Afgelopen maandag erkende de Amerikaanse president Trump de Golan als onderdeel van Israël. Israël veroverde de Golanhoogvlakte op Syrië in de Zesdaagse Oorlog in 1967. In 1981 heeft Israël het gebied geannexeerd vanwege het grote strategische belang voor de verdediging van het noorden van de Joodse staat en de waterbronnen aldaar. Terwijl Israël de Golan beschouwt als volwaardig onderdeel van haar grondgebied, ziet de internationale gemeenschap – op de VS na – het als bezet Syrisch gebied.

Het kabinet zal de Golanhoogte niet erkennen als onderdeel van de staat Israël. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) neemt afstand van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij verwees naar een VN-resolutie hierover. Volgens Blok "helpt het niet om acties te ondernemen die de toch al broze situatie daar in gevaar kunnen brengen".

SGP, ChristenUnie en PVV vinden dat de minister daarmee te kritisch heeft gereageerd. De Golan is cruciaal voor Israël, aldus de partijen. Kees van der Staaij wijst erop dat de Golanhoogte voor Israël van enorm groot strategisch belang is, en zo mogelijk nog meer voor de veiligheid van de bewoners van Noord-Israël.

“Vanaf de Golan kan bijna heel Noord-Israël onder vuur worden genomen," licht de SGP-leider toe. "Door de burgeroorlog is Syrië extreem instabiel. Daar komt bij dat de invloed van Iran in Syrië sterk toeneemt. Iran is de gevaarlijkste macht in de regio, zeker voor de bewoners van Israël. Ik wil wel eens weten onder welke voorwaarden Nederland de stap van Amerika wil volgen,” aldus Van der Staaij.

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Reacties

Beschamend standpunt van de EU en van de NL vertegenwoordiging. Beschamend!

De Golan is van extreem groot belang voor de veiligheid van Israël. In 1967 was dit een Syrisch bolwerk met tanks en kanonnen, dat een ernstige bedreiging vormde voor het voortbestaan van Israël. Het bolwerk kon maar ternauwernood onschadelijk gemaakt - en veroverd worden.REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify