God

28 maart 2019 door Evelien, OnMission

CAMA-kerken in Guinee vieren 100-jarig bestaan

Vanuit allerlei landen zijn we als groep bij elkaar met eenzelfde doel: de viering van het honderdjarig bestaan van de CAMA-kerk in Guinee. Samen vormen we een mooi stel. De Amerikaanse voorzitter van de CAMA John Stumbo, Dr. Jura, het Braziliaanse hoofd Afrika van het Wereld Alliantie Netwerk (AWF), verschillende zendingswerkers en vier videografen. Gebrek aan gespreksstof is er vanaf het eerste moment niet, al is de reis over Afrikaanse wegen verre van geriefelijk.

Bus buzz
Een blokkering van de smalle, kronkelige wegen vormt een extra uitdaging. Dit keer ligt er een container-vrachtwagen op z’n kant midden in de bocht, met een kronkelige sliert ongeduldige auto’s als gevolg. Onze chauffeur kruipt tussen twee vrachtwagens die een steile, maar niet gemakkelijke alternatieve route kiezen. Zo nu en dan knijp ik (Evelien) een oogje dicht.

Presidentiële besluiten
Tussen alle bedrijven door leer ik heel wat bij over de vroege geschiedenis van zowel missie als collega’s. Eén verhaal springt er uit, omdat zendingswerkers als enige expats mochten blijven in het onafhankelijke Guinee. Dit vanwege de goede, persoonlijke relaties die men toen had met de toenmalige president Touré. Na de afscheiding van Frankrijk wilde Touré het land van alle Franse invloeden zuiveren. Hij vertelde hen persoonlijk wie er wel en niet in het land mochten blijven.

Driemaal feest
Het honderdjarig bestaan werd in drie vieringen gevierd. De atmosfeer is uitgelaten en de lucht is verzadigd van vreugde en dankbaarheid. Het maakt niet uit dat één van de vieringen maar liefst twee uur later begint.

De eerste viering vond plaats in Baro, precies honderd jaar nadat het eerste missie-station in dat kleine dorp werd gevestigd. Voorganger Celestin Koffi predikte in deze samenkomst, die werd gehouden in een open veld met honderden aanwezigen. Dit is het dorp waar de eerste mensen de ‘man van de vrede’ vonden nadat de CAMA-zendelingen al vele dorpen in de regio hadden bezocht. Het hoogtepunt in Baro was het getuigenis van veel oudere vrouwen die afstudeerden aan de school die CAMA in 1946 oprichtte om onderwijs te bieden speciaal aan jonge meisjes.

Tweede viering trekt veel bezoekers
In de nabijgelegen stad Kankan vond de tweede viering plaats. Meer dan duizend mensen verzamelden zich in het Jeugdcentrum om te luisteren naar Gods woord, te zingen en te dansen in vreugde en aanbidding. Wanneer de zaal echt vol leek te zijn, konden er toch altijd weer meer stoelen bij.

Slotceremonie: dansend een stukje taart halen
In de hoofdstad Conakry vond de grote slotceremonie plaats. Het dak ging er pas echt af na het officiële programma. Honderden vreugdevolle broeders en zusters zongen urenlang en dansten hun vreugde en dankbaarheid uit aan de Heer. Voor deze gelegenheid was er een grote taart gemaakt. Al dansend kwamen de mensen langs om een stukje te bemachtigen.

Van 0 naar 35.000 kerkleden
De CAMA-kerk in Guinee, waar ook meerdere CAMA-zendelingswerkers actief zijn, heeft nu (honderd jaar later) meer dan 35.000 leden die in meer dan 600 kerken dienen. De nationale CAMA-kerk leidt ook twee theologische scholen en is begonnen met verdere cross-culturele missionaire activiteiten.

Feestvreugde
Het was bijzonder om overal waar we kwamen, dankbaarheid en vreugde te proeven over de vele jaren missiewerk. De feestelijkheden waren mede om die reden een genot om op beeld vast te leggen. En er moest natuurlijk ook worden gedanst, camera in de hand of niet!

OnMission volgt zendingswerker Evelien van CAMA zending in West-Afrika. Maandelijks schrijft ze enkele artikelen.

Lees hier meer over het werk van OnMission!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify