Israëlische wijn

Nieuws

27 maart 2019 door Christenen voor Israël | CIDI

Idee van Mieke mislukt: Anti-Israëltweet zorgt voor run op Israëlische HEMA-wijn

‘HEMA, stop met het verkopen van de Judean Hills wijn’. Die oproep deed twitteraar Mieke Zagt gisteravond aan het warenhuis. Amper een halve dag later was de wijn inderdaad niet meer te koop bij HEMA, maar het liep allemaal wel wat anders dan Mieke had voorzien, schrijft Christenen voor Israël.

Anti-Israelactivist Mieke Zagt zag gisteren tot haar schrik wijnen uit Israel in de schappen van de HEMA. Hierop snelde ze zich naar Twitter om bij de Nederlandse winkelketen het volgende neer te leggen: “Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezet Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israelische kolonie. Kunt u de bestemming controleren?”

De heuvels van Judea liggen echter niet geheel in betwist gebied. Zo valt het gebied ten westen van Jeruzalem ook onder Judea. Deze nuance was aan Zagt echter niet besteed. Haar vraag aan HEMA had dan ook niet het gehoopte effect: in plaats van dat de wijn in de verdomhoek werd gezet, ontstonden er oproepen om deze drank uit Israel juist wel te kopen, veelal onder de hashtag #tipvanMieke. Na onderzoek kwam ook de HEMA tot de conclusie dat de wijn niet uit betwist gebied maar uit een kibboets ten westen van Jeruzalem komt.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) merkte de tweet van de Rotterdamse Mieke op en doopte haar oproep om tot een ludieke actie. ‘Koop de Israëlische wijn bij HEMA, en plaats een foto met de hashtag #tipvanMieke’, kondigde het CIDI hun tegenactie aan.

Uitverkocht
Ondertussen had HEMA via Twitter al laten weten niet van plan te zijn te stoppen met het verkopen van de bewuste wijn. En dat hebben ze geweten, want al snel ontstond een ware run op de Judean Hills wijnen die in de webshop werden aangeboden. Ook in veel fysieke winkels van HEMA was er vanmiddag geen fles meer te krijgen.

Trending topic
Op Twitter werd de door het CIDI in het leven geroepen hashtag #tipvanMieke trending topic, waarmee het tot de meest besproken onderwerpen van de dag behoorde. Talloze twitteraars lieten via de hashtag weten dat ze één of meerdere flessen Israëlische HEMA-wijn hadden bemachtigd.
Pijnlijk

Het werd extra pijnlijk voor twitteraar Mieke toen bleek dat de wijn helemaal niet uit de volgens haar ‘illegale nederzetting’ Efrat komt, zoals zij dacht, maar uit een kibboets vlakbij Jeruzalem.

Reacties

W
Hahahahahaha!!!! Mieke toch.....!!! Handen af van Gods oogappel...
REAGEER
a
God kan met een kromme stok rechte slagen slaan!????

Ds Alfons van Vliet
REAGEER
Wat een mooi getuigenis! Er wordt een leugen aan de kaak gesteld, heel fijn, maar er is ook positieve aandacht voor Israël en veel mensen wisten waarschijnlijk niet dat Hema wijn uit Israël had (zoals ik). Bedankt Mieke! (En die foto van drankorgel op hele noten is geniaal!)
REAGEER
Toon meer reacties (11)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify