teleurgesteld

Nieuws

27 maart 2019 door Jeffrey Schipper

'Ik zit gespannen in de kerk en het beïnvloed ook mijn geestelijk leven'

'Ik ben ik ten einde raad. Na een aantal moeilijke huisbezoeken, gespeelde spelletjes rondom verkiezingen, vertrouwelijke informatie die uit de kerkenraad lekt en wat al niet meer, ben ik ervan overtuigd geraakt dat je hier als belijdend lid iets mee moet. Maar ik weet dus echt niet wat ik moet doen. Weg gaan is vandaag de dag veel makkelijker. Maar is dat ook Gods wil?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Ik kan niet meer, zoals het grootste deel van de gemeente, mijn schouders ophalen en het daarmee accepteren. Ik wil dat ook niet meer. Ik zit nog meer gespannen in de kerk dan anders en het beïnvloed ook echt mijn geestelijk leven. De preek was goed nieuwjaarsochtend, ik had er veel aan, maar na de toespraak was ik zo boos en daarna heel verdrietig om alles. Die preek lijkt dan bijna verdwenen.'

Ds. M. W. Muilwijk geeft de vragensteller advies. "Wanneer er vanuit de ambtsdragers zaken verkeerd worden aangepakt, kan dit schadelijk zijn voor de gemeente. Hier hoeft overigens geen kwade wil achter schuil te gaan. Het wordt anders, wanneer u met een oprecht geweten en voor Gods aangezicht zeker weet dat er bewust zaken onbijbels worden aangepakt, spelletjes gespeeld en het ambtsgeheim geschaad, dan ligt de weg van Mattheüs 18:15-17 open. Dat is eerst eerlijk met de persoon zelf spreken. Ik krijg uit uw vraag de indruk dat u dit hebt gedaan.

Het eerlijk spreken kan ook betekenen de kerkenraad inlichten over uw fundamentele zorgen. Dus eerst de personen in kwestie zelf erop wijzen dat zij vanuit de Bijbel dwalen. Zij zijn namelijk zichzelf eeuwige schade aan het oplopen, wanneer zij in een verkeerde weg volharden. Mochten ze daar niet naar luisteren, dan is de vraag of er meerdere mensen in de gemeente zijn die deze zorgen kennen en delen. Dan is het zaak om gezamenlijk het geluid te laten horen. Mochten ze daar ook niet naar luisteren, dan komt het aan op tot welk kerkverband u behoort.

Binnen de Hersteld Hervormde Kerk is er namelijk een instantie van de Regionale Commissie Opzicht (RCO) voor personen die in hun levenswandel of leer dwalen en een Regionale Commissie voor Behandeling van Bezwaren en Geschillen (RCBBG), waarin procedures niet juist verlopen zijn. Bij beide instantie kunt u aankloppen wanneer de persoon in kwestie of kerkenraad u niet hoort of naar u luistert. Binnen andere kerkverbanden weet ik niet precies hoe dit werkt, maar er is een bovenkerkelijke instantie die dan ingeschakeld kan worden."

Klik hier voor de volledige beantwoording van ds. M. W. Muilwijk.

Reacties

Waar is de Kerk?

Schrijf een brief aan de kerkenraad met daarin je problemen genoemd.

Wanneer het antwoord je niet gerust stelt en je niet Bijbels vindt, kan je dat weer laten weten middels een brief of een gesprek.

Een besluit om een andere gemeente te zoeken, moet niet te zwaar wegen.

Achteraf mag je vast stellen of het Gods wil is geweest.
REAGEER
H
Wat een zakelijk advies gericht op de systemen. Beetje meer empathie voor de vraagsteller zou gepaster zijn. Het mag en kan niet zo zijn dat de emotionele armoede in de kerken groter is dan erbuiten. De leefwereld gaat altijd boven systeemwereld...
REAGEER
K
Ja, de orthodoxie wil zich zelf handhaven, en zorgt daarbij voor een adequaat controlemechanisme. Mannelijke ouderlingen in een zwart pak, daar gaat het over. Vragenstelster, wees niet bevreesd. Niemand op deze wereld heeft God ooit ontmoet, maar wij mogen er wel naar hunkeren. Wat dat betreft is iedereen gelijk. Onze opdracht op Aarde is eenvoudig: helpt Uw medemens. Meer niet. Daar kun je het milieu, het klimaat, oorlog en vrede, hongersnood en ziekte onder scharen. Als planeet zijn wij een speldenprikje in het heelal. God is groots.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify