Ds. Henk-Jan Prosman

Nieuws

26 maart 2019 door Reformatorisch Dagblad

Hervormde dominee zet vraagtekens bij speech Baudet en roept hem op om duidelijkheid te verschaffen

"Thierry Baudet beroept zich voor zijn politieke programma op bepaalde elementen van het christendom, die hij tegelijk van een nieuwe inhoud voorziet," constateert ds. Henk-Jan Prosman in het Reformatorisch Dagblad. De hervormde predikant uit Nieuwkoop besloot zich in 2017 aan te sluiten bij Forum voor Democratie.

"Maar als je de opstanding losmaakt van het christendom en van de opstanding van Jezus Christus, waarop heeft die opstanding dan betrekking," vraagt de predikant zich af. "Feitelijk bedrijft Baudet hier politieke theologie in optima forma. Want zonder de grondslagen van het christendom wordt de opstanding een lege huls die je met elke inhoud kunt vullen. Zo wordt Baudets verwijzing naar de opstanding een manier om zijn eigen politieke programma te voorzien van het waarmerk van de goddelijke Voorzienigheid."

Met een onmiskenbare verwijzing naar Jezus zegt Baudet: 'Op deze rots gaan wij onze zuil bouwen.' Het zal veel aanwezigen ontgaan zijn, maar dit is een parafrase van de woorden die Jezus richt tot zijn twijfelende leerling Petrus: 'Op deze rots zal ik mijn kerk bouwen' (Mattheüs 16:18). Een tekst die vooral door rooms-katholieken in verband wordt gebracht met de grondlegging van de christelijke kerk en het primaat van de bisschop van Rome. Is dat wat Baudet wil? Een partij als kerk en een politiek programma met goddelijke volmacht?"

De dominee daagt Baudet uit "om de kiezer nu eens duidelijkheid te verschaffen over de betekenis van die quasi-religieuze retoriek en zijn visie op de politieke en culturele betekenis van het christendom te verhelderen. Van zijn eruditie is iedereen nu wel overtuigd: nu komt het aan op duidelijkheid."

Lees hier het volledige commentaar van ds. Henk-Jan Prosman.

Reacties

H
"quasi-religieuze retoriek"Je kunt er allerlei kwalificaties aanhangen, maar je kunt er ook wat lucht bij laten. De 'C' van het CDA dekt allang de lading niet meer, dat vind ik veel zorgelijker.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify