eenheid

Nieuws

26 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Groningse kerkleden niet op de hoogte van excuusbrief onterechte schorsing predikant

Afgelopen weekend zei de kerkenraad van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk van Groningen-Zuid/Helpman 'sorry' vanwege de onterechte schorsing en afzetting van hun oud-predikant Asjen van der Ziel (1905-1990). Diverse gemeenteleden van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk van Groningen-Zuid/Helpman zijn ontstemd, omdat ze niet van de excuusbrief op de hoogte waren, meldt het Nederlands Dagblad.

Ds. Van der Ziel werd in 1963 geschorst en later afgezet omdat hij op eigen houtje was gaan samenspreken met de (synodaal) Gereformeerde Kerk. De Tehuisgemeente was de groep, ongeveer 500 mensen, die achter ds. Van der Ziel bleef staan. De breuk in Groningen kan gezien worden als het begin van de landelijke scheuring tussen, wat later genoemd werd, de Nederlands-gereformeerden en de vrijgemaakten.

"Je slaat een belangrijke stap over als je als kerkenraad zo’n brief stuurt zonder de gemeente te consulteren," zegt gemeentelid Alko Driest in gesprek met het ND. "In een mail aan de predikant heb ik mijn verontrusting hierover kenbaar gemaakt en verzocht dit te behandelen op de kerkenraad."

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) ontstonden na een scheuring binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) (GKv). De laatste jaren groeien NGK en GKv steeds meer naar elkaar toe. Zo is er een regiegroep tot stand gekomen die het eenwordingsproces begeleidt. Het streven is dat de twee kerkverbanden in 2023 zijn gefuseerd.

Via deze website kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Zie ook: Indrukwekkende video maakt duidelijk hoe twee kerken na kerkruzie elkaar weer vinden.

Reacties

Het fusiegebeuren komt een beetje slordig op mij over, maar ik wens beide denominaties succes en wijsheid toe. Ik juich een beweging naar meer organisatorische eenheid toe
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify