God

God

26 maart 2019 door Dick van den Bos

Ezra (18): “Niet de massa volgen, maar God”

Sinds het begin van dit cursusjaar zijn de collegedagen op de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort volledig schermvrij. Laptops, tablets en smartphones worden ‘s ochtends opgeborgen in een eigen kluisje en er pas aan het eind van de dag weer uitgehaald. Ezra (18) uit Lelystad is een van de studenten van de EH en hij volgt momenteel het Basisjaar, een tussenjaar dat jongeren helpt bij het innemen van hun plek als christen in de maatschappij. Naast studiekeuze staan ook thema’s als persoonlijke ontwikkeling en geloofstoerusting centraal.

De Evangelische Hogeschool is een interkerkelijk stichting met als missie jongeren toe te rusten vanuit bijbels fundament op het gebied van studie, beroep, kerk en maatschappij. De EH wordt niet gesubsidieerd door de overheid.

Welke impact hebben de schermvrije lesdagen op jou?
“Het heeft me geholpen om me te focussen. We hebben het op de EH veel over media en mediagebruik gehad en het heeft mijn ogen geopend hoe ze mij steeds afleiden en hoe veel tijd ik erin stop. Je zou willen dat social media je ondersteunen, maar eigenlijk roven ze vooral je aandacht weg. Daarin ben ik trouwens geen uitzondering; veel jongeren hebben daar last van.”

Wat heeft de EH jou gebracht?
“De colleges hebben mij laten zien hoe gemakkelijk je vaak met de massa mee gaat en hoe je als reactie daarop regie over je eigen leven kunt nemen. Dat kan voor een christen best lastig zijn, omdat de massa vaak tegen God ingaat. Maar door heel bewust keuzes te maken, kun je bepalen welke kant je op gaat.

Ik was daar niet heel goed in; de dingen in het leven overkwamen mij meestal. En dat liet ik ook toe. Als ik het nu maar gezellig heb en ik nu plezier heb dan is het goed, dacht ik.

"Ik had niet het gevoel dat ik leefde, maar dat ik geleefd werd. En ik had ook het gevoel dat alles voor niks was"

Ik verloor de toekomst uit het oog en was daar helemaal niet mee bezig. Of dat ook weleens prettig was? Nee, helemaal niet! Ik had niet het gevoel dat ik leefde, maar dat ik geleefd werd. En ik had ook het gevoel dat alles voor niks was. Terugkijkend vraag ik me af: wat heeft het me eigenlijk opgeleverd? En als ik heel eerlijk ben, dan is dat bar weinig!”

Hoe heb je dat patroon doorbroken?
“We hebben het veel gehad over de maatschappij en over die volgmentaliteit – waarbij mensen elkaar sterk nadoen. De vragen die hier een alternatief aan bieden, zijn: wie wil ik uiteindelijk zijn? En hoe kan ik mezelf zo ontwikkelen dat ik met mezelf kan leven? Hoe ga je vooruit, en hoe overwin je obstakels? En met deze vragen ga je dan ook aan de slag in het Basisjaar. Daarbij wordt er gekeken zowel vanuit de kant van de mens, als vanuit de geloofskant. Die twee kanten worden hier samengebracht.”

Sta je daardoor nu anders in het leven?
“Ik zou willen zeggen dat het makkelijker is geworden, maar als je jarenlang dingen op een bepaalde manier doet, heeft dat tijd nodig om te veranderen. Ik ben pas net over de helft van het Basisjaar en ik ben absoluut nog niet waar ik wil zijn, maar die bewustwording is er inmiddels wel. Op de EH word je in dat proces begeleid en het feit dat daar zoveel aandacht voor is, is wel bijzonder. Op de meeste scholen wordt het volgens mij vaak genegeerd terwijl het zo belangrijk is om daarin gesteund te worden.”

Het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort is een bezinnend tussenjaar waarin je wordt geholpen om bewust keuzes te maken. Centraal staan o.a. persoonlijke ontwikkeling, geloofstoerusting en studiekeuze. Kijk voor meer informatie op www.eh.nl.

Kijk voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify