kids

Nieuws

27 maart 2019 door Patrick Goede

"Conflicten zijn nuttig voor gezonde relaties"

We hebben er allemaal soms moeite mee en vooral wanneer het gaat om de mensen waar we van houden: een conflict. Toch is het vaak het conflictvermijdende gedrag dat ons in lastige situaties kan brengen. Niet zozeer het conflict zelf.

“We zijn allemaal verschillend gemaakt. Als je die verschillen niet begrijpt, ontstaat er een conflict”, vertelt Hans Groeneboer bij Groot Nieuws Radio. “Maar een conflict is zeker niet altijd negatief. Het verschil zit tussen conflict en ruzie. Bij ruzie wordt het heel destructief: mensen gaan elkaar afwijzen en dingen zeggen die ze niet menen. Conflicten zijn nuttig om verschillen zichtbaar te maken en om goed samen te kunnen werken. Het is een belangrijk uitgangspunt dat conflicten er mogen zijn en heel gezond zijn. In het conflict zeg je tegen de ander: ik neem jou serieus en ik heb respect voor je.”

“Als je opgroeit in een omgeving waar conflicten niet mogen zijn, dan ga je onzichtbaar worden”, stelt Hans Groeneboer. “Je ziet dat sommige mensen in hun gedrag onzichtbaar worden en in hun eigen wereldje gaan zitten. Het is eigenlijk een boodschap die eronder zit: het conflict mag niet. Een gevolg daarvan kan eenzaamheid zijn, net als spanning en je niet gehoord of gewaardeerd voelen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify