eenheid

Nieuws

25 maart 2019 door Jeffrey Schipper

GKv-Groningen zegt na 55 jaar 'sorry' vanwege onterechte schorsing predikant

De kerkenraad van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk van Groningen-Zuid/Helpman ‘schaamt’ zich over de schorsing en afzetting van hun oud-predikant Asjen van der Ziel (1905-1990). Hem is in de jaren zestig ‘onrecht’ aangedaan, zegt de kerkenraad. Dit schrijven de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) op basis van berichtgeving in het Nederlands Dagblad.

Ds. Van der Ziel werd in 1963 geschorst en later afgezet omdat hij op eigen houtje was gaan samenspreken met de (synodaal) Gereformeerde Kerk. De Tehuisgemeente was de groep, ongeveer 500 mensen, die achter ds. Van der Ziel bleef staan. De breuk in Groningen kan gezien worden als het begin van de landelijke scheuring tussen, wat later genoemd werd, de Nederlands-gereformeerden en de vrijgemaakten.

Nu bestempelt de kerkenraad van Groningen-Zuid/Helpman die beslissing – om ds. Van der Ziel te schorsen en af te zetten – als ‘afkeurenswaardig’. ‘Onderling gedoe tussen een predikant en zijn kerkenraad (want meer zouden we het vandaag niet noemen) werd uitvergroot tot principiële proporties alsof de waarheid van het evangelie in geding was, met alle consequenties van dien.'

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) ontstonden na een scheuring binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) (GKv). De laatste jaren groeien NGK en GKv steeds meer naar elkaar toe. Zo is er een regiegroep tot stand gekomen die het eenwordingsproces begeleidt. Het streven is dat de twee kerkverbanden in 2023 zijn gefuseerd.

Via deze website kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Zie ook: Indrukwekkende video maakt duidelijk hoe twee kerken na kerkruzie elkaar weer vinden.

Reacties

De meeste daders liggen vermoedelijk op het kerkhof, samen met hun slachtoffer. Na al die tijd is dit m.i. een zinloze schuldbetuiging, het zal wel in een behoefte voorzien die mij ontgaat.
Dag Kees, ik gaf je een "+-je" maar dat was een vergissing. Excuus! Ik zie niet in wat er verkeerd is aan schuldbelijden, zelfs al zijn de protagonisten overleden. Het is een getuigenis naar onze jeugd toe èn zelfs naar de buitenwereld toe. Màg het eindelijk eens positief nieuws zijn, ja? Een kerk scheuren is gemakkelijk. De breuk helen en tot "eenraking" komen, dàt is een andere zaak. Misschien ook een opstekertje voor Evangelische broers en zussen, gelet op hùn onderlinge verdeeldheid...
Toon meer antwoorden (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.