christen

God

22 maart 2019 door Dick van den Bos

Volgens Jan Dirk is het niet onmogelijk om als verdrukte christen te leven: “Waar verdrukking is, daar geeft God geloof”

Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) organiseert vanaf 29 maart weer een HVC Regiotour, met deze keer als hoofdgast ex-moslim Mabud Chowdhury uit Bangladesh. Hij hoopt christenen te inspireren, maar ook een beetje uit te dagen, erkent Jan Dirk van Nifterik: “De HVC Regiotour kan ook een beetje confronterend zijn. Soms vragen bezoekers zich af: waarom gaan wij eigenlijk niet de straat op om het Evangelie te delen?”

Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

CIP.nl spreekt met Jan Dirk van Nifterik en Maarten Boeve van Stichting HVC, een hulporganisatie die zich inzet voor christenen in de verdrukking. Jan Dirk is naast directeur ook projectleider en Maarten is organisator van de Regiotour, die vanaf eind maart wordt gehouden in Barneveld, Nunspeet, Kesteren en Dordrecht. Ze delen belangrijke lessen die wij kunnen leren van de vervolgde christenen en blikken vooruit op de Regiotour.

Onder de indruk
Maarten: “Mensen die die de Regiotour bezoeken, komen er altijd weer onder de indruk vandaan. Wie verwacht dat een avond over christenvervolging weinig hoop geeft heeft het mis; het zijn avonden waar mensen juist bemoedigd worden. Uit de verhalen van vervolgde christenen blijkt dat God werkt en actief is. De verhalen van verhoorde gebeden laten zien dat God echt wil luisteren. Ook opent een Regiotour-avond een wereld waarmee je als gemiddelde westerling niet direct in contact staat. Juist door de verhalen, de foto’s en het getuigenis van iemand die je hoort en ziet, kun je christenvervolging echt ervaren.”

"De eerste keer dat ik in Irak was, zat ik tussen de vluchtelingen die niets te eten hadden. Een week later was ik bij een gezinsbeurs in Utrecht en zag ik Nederlandse kinderen die halve frikandellenbroodjes weggooiden."

Waarom is dit zo belangrijk?
Maarten: “Je leert zien dat de wereldwijde Kerk groter is dan je eigen kerk. Christenen in landen waar verdrukking is, leven compleet anders. Ze geloven met gevaar voor hun eigen leven. Een bezoekster van de HVC Regiotour in 2018 was hier erg van onder de indruk en vroeg zich af of zij in deze situatie het geloof wel vast zou houden. Ze kon zich er moeilijk in inleven. Ook zijn er bezoekers die naar aanleiding van een Regiotour-avond in actie komen. Ze zoeken elkaar op en vormen een nieuwe werkgroep. Samen zetten zij zich in om vervolgde christenen te ondersteunen via het werk van Stichting HVC.”

Is zo’n avond ook niet erg confronterend?
Maarten: “Ja, het kan wel een spiegel zijn, je kunt er heilig jaloers van worden. Hun mate van geloof roept bij mij het verlangen op om dat vertrouwen ook te hebben.” Jan Dirk: “De vraag komt ook wel naar boven waarom wij niet letterlijk vervolgd worden. Tijdens de Regiotour vorig jaar werden we opgeroepen om met z’n allen actiever te worden. ‘Zoveel mensen kennen Jezus niet en er zijn zo veel vluchtelingen in Europa, waarom zijn er dan zo weinig evangelisten? Waarom wordt de kerk steeds kleiner in Nederland?’, vroeg de spreker dominee Ghassan uit Irak zich toen af. Ook de spreker van dit jaar, Mabud Chowdhury, evangeliseert met gevaar voor eigen leven onder moslims en in vluchtelingenkampen. Daar kunnen we iets van leren.”

Jullie zijn naar de gebieden geweest met veel christenvervolging. Tegelijkertijd ken je het comfortabele westen. Wat leren jullie hieruit?
Jan Dirk: “De eerste keer dat ik in Irak was, zat ik tussen de vluchtelingen die niets te eten hadden. Een week later was ik bij een gezinsbeurs in Utrecht en zag ik Nederlandse kinderen die halve frikandellenbroodjes weggooiden omdat ze teveel hadden gekocht. Dat maakte me toen boos. Ik neem die ervaringen dus mee naar Nederland. Ik ben bezit veel meer gaan relativeren. Uiteindelijk is het geestelijke aspect veel belangrijker! Dicht bij Gods Woord zijn en afhankelijk leven van Hem. Ik probeer met meer overgave en vertrouwen te leven.”

"Juist waar de strijd het hevigst is, in de frontlinie, daar is Hij aan het werk."

“Tegelijkertijd kijk ik met bewondering naar Mabud. Hij is een ex-moslim, die dominees en evangelisten traint. Dit doet hij onder meer midden in een vluchtelingenkamp van Rohingya, een plek waar bijna iedereen moslim is. Hij brengt ook daar het Evangelie. In een volgepakt kamp met tienduizenden vluchtelingen blijft niets voor een ander verborgen. Dit levert spannende situaties op. Maar Mabud is iemand die blijft gaan, ook al hoort hij dat het gevaarlijk is. Ze hebben zo’n enorme drive en passie voor het Evangelie. Het mooie is dat deze mensen hierdoor helemaal geen tijd hebben om bezig te zijn met onbelangrijke dingen in het leven.”

Herkennen jullie de angst van de bezoekster van de Regiotour, dat je het geloof misschien zou loslaten bij vervolging?
Maarten: “Ik begrijp het wel. Maar we hebben gezien dat het geloof groeit waar verdrukking is.” Jan Dirk: “Natuurlijk, ik moet er nu niet aan denken om een wapen tegen mijn hoofd gezet te krijgen. Maar ik heb ook gezien dat God juist op die momenten kracht geeft om staande te blijven. Mijn gebed is daarin ook wel veranderd, ik vraag om kracht voor de momenten waarop het nodig zal zijn. Ik ga meer ontspannen naar die gebieden toe, in afhankelijkheid en probeer meer op Hem gericht te zijn.”

Wat zijn verdere lessen die we kunnen leren van vervolgde christenen?
Maarten: “Tijdens de Regiotour vorige jaren hoorden we over wonderen die ze meemaken te midden van verdrukking. Over mensen die op een wonderlijke manier via een droom in aanraking kwamen met de God uit de Bijbel. Of op een bijzondere manier werden gered uit de handen van de vervolgers. Op vele manieren is God aan het werk. Juist waar de strijd het hevigst is, in de frontlinie, daar is Hij aan het werk.”Jan Dirk: “Bij christenen als Mabud zie je dat God het belangrijkste is voor hen. Ook al wordt alles van hen afgenomen, hun hele leven en hun geestelijke rijkdom ligt in Hem en ze zijn bereid om alles op te offeren. In Christus ben je veel rijker dan wat de wereld ons te bieden heeft.”

De HVC Regiotour inspireert en moedigt de bezoekers aan om in beweging te komen. Daarnaast is het een ontmoetingsplek voor christenen uit verschillende kerkverbanden. “En laten we ook niet vergeten hoe bemoedigend het is voor een man als Mabud als er veel mensen komen. Als hij straks in Bangladesh kan vertellen dat christenen in Nederland voor hen bidden! Dat bemoedigt vervolgde christenen enorm!”, besluit Jan Dirk.

Klik hier om je aan te melden voor de regiotour

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify