IJM Nederland

Dagelijks leven

22 maart 2019 door Gertjan de Jong, IJM

Nog even en de wettelozen trekken wit weg van angst

In Zuid-Azië werkte een bedrijfseigenaar met een kwaal die ‘machtigen op aarde’ wel vaker hebben. Een vernietigende kwaal. Hij geloofde dat hij onaantastbaar was. Dat niemand hem iets kon maken.

Hij gaf arme gezinnen een kleine lening om te overleven, maar vermenigvuldigde die schulden vervolgens. Zo kreeg hij ze in zijn macht en liet ze als slaaf werken op zijn houtbedrijf. Negentien volwassenen en twaalf kinderen, onder wie enkele baby’s, moesten zien te overleven onder zijn schrikbewind.

Slapen deden ze in ‘tenten’ gemaakt van oude zeilen en versleten kleding. Zodra ze iets minder hard werkten, kregen ze klappen. Aan een 14-jarig meisje gaf de eigenaar alcoholische drank. Niet om haar een plezier te doen, maar om haar te verdoven en vervolgens seksueel te misbruiken.

Het grote probleem is bij dit soort misdaden: in veel landen komen criminelen er gewoon mee weg.

Het grote probleem is bij dit soort misdaden: in veel landen komen criminelen er gewoon mee weg. Uit angst durven slachtoffers geen aangifte te doen. Of ze doen het wel, maar de politie komt niet in actie omdat ze vriendjes zijn met slaafeigenaren.
Bovengenoemde eigenaar is al een tijdje bezig met zijn duistere business. In 2013 redden autoriteiten 23 mensen van zijn bedrijf, die ook werden misbruikt en uitgebuit.

Maar omdat de eigenaar niet formeel werd gearresteerd, was hij vrij om anderen weer tot slaaf te maken. Schaamteloos ging hij door met families uitbuiten en misbruiken.
Inmiddels is de politie in het Zuid-Aziatische land, dankzij training van International Justice Mission (IJM), beter op de hoogte van de wetgeving. De eigenaar en zijn assistent zijn aangeklaagd op grond van de antislavernij- en kinderarbeidswetgeving. Binnenkort staan ze voor de rechter. De families krijgen nazorg van IJM.

IJM werkt er hard aan dat wetten niet alleen op papier staan, maar ook gehandhaafd worden. Om op te komen voor wie vertrapt en misbruikt worden. Biddend en verwachtend. Nu nog verslinden machthebbers mensen als brood (Psalm 53). Maar niet voor lang. “Nog even, en hen overvalt een hevige angst, een angst als nooit tevoren.”

Meer lezen over het bevrijdingswerk van IJM of zelf deel worden van ons reddingsteam? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify