kruis

God

21 maart 2019 door Drs. Gerard de Lange

U kunt niet neutraal blijven als het om Jezus gaat

Johannes en Jakobus hebben een fel karakter. Kijk maar. Er is nog een geschiedenis – in ieder geval over Johannes – waaruit dat duidelijk naar voren komt. Ze willen iemand voor het blok zetten die ‘in de Naam van Jezus mensen geneest.’ Die persoon is hun een doorn in het oog. Dat geneest maar in de Naam van Jezus, maar Hem volgen ‘Ho maar’.

Johannes antwoordde en zei: Meester, wij hebben iemand gezien die in Uw Naam demonen uitdreef, en wij hebben het hem verboden, omdat hij U niet samen met ons volgt - Lucas 9:49,50. Het is Johannes die de man voor de keus stelt: ‘Van tweeën een. Of u volgt Jezus samen met ons. Of u houdt op om in Zijn Naam wonderen te doen.’ Maar de Heere gaat ook hierin niet met hem mee. En Jezus zei tegen hem: Verbied het niet, want wie niet tegen ons is, die is voor ons - Lucas 9:50.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Best wel radicale jongens, die twee: Johannes en Jakobus. God heeft vreemde kostgangers. Het zijn gewoon mensen – net als u en ik – die veel van de Heere Jezus houden, maar dat wil blijkbaar niet zeggen dat ze foutloos zijn. Er is ‘uit liefde voor Jezus’ misschien wel het een en ander fout gegaan.

Kritisch op mensen die wonderen doen
De Heere Jezus is trouwens Zelf ook wel kritisch op mensen die wonderen doen in Zijn Naam. Zijn die er? Ja zeker. Wat had de Heere tegen die mensen? Niets. Nee. Alleen komt de Heere nogal eens tegen – bij dat soort mensen – dat ze Hem niet gehoorzamen. Zijn mensen die imponerende dingen doen in Jezus’ Naam daar gevoelig voor? Blijkbaar. Datzelfde geldt trouwens van mensen die imponeren door wat ze over God en Jezus te vertellen hebben. Ze doen wel een beetje denken aan een profeet. ‘Mensen met een charisma’ zeggen we dan. Een charismatisch spreker. De Heere Jezus heeft er moeite mee dat die mensen de mond vol van Hem hebben, maar niet doen wat Hij zegt. Ze noemen Hem Heere, maar luisteren niet naar Hem. Dat zal hen uiteindelijk lelijk opbreken.

U kunt niet neutraal blijven als het om Jezus gaat. Of u wordt Zijn vriend of Zijn vijand.

Niet ieder die tegen Mij zegt: Heere, Heere, zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar wie de wil doet van Mijn Vader, Die in de hemelen is. Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan? Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt! - Mattheüs 7:21-23. Maar dat geldt zeker niet voor alle wonderdoeners en kanseltijgers. Nee. Blijkbaar zoeken dat soort mensen de grenzen van de kerk op, maar dat hoeft niet perse fout te zijn. Als er verder niets op ze aan te merken is, is er geen probleem. Ze maken reclame voor de Heere Jezus. Prima toch?

Wie niet voor Mij is, is tegen mij
Tegen Johannes zegt de Heere: ‘Wie niet tegen mij is, is voor Mij.’ Maar Jezus kan het ook omkeren wist je dat? Wat? Hij kan ook zeggen: ‘Wie niet voor Mij is, is tegen mij.’ Dat geldt dan voor mensen die aan de kant blijven staan. U kunt niet neutraal blijven als het om Jezus gaat. Of u wordt Zijn vriend of Zijn vijand. De speelruimte is niet echt groot. Klopt, maar hij is er wel. Hoe ga je om met dit soort grensgevallen? Dat is niet zo gemakkelijk. Het gaat beide keren om mensen die aan de kant blijven staan. Ze doen niet mee met de kerk, zeg maar. Ze blijven apart. Zo zien wij hen.

Hoe zouden zij tegen de kerk aankijken? Nou, daar hebt u een punt. De wonderdoener vindt het misschien maar wat saai in de kerk. De kerk met al zijn mitsen en maren. De kerk die ver onder de maat leeft. Ze durven niemand de hand op te leggen en te zeggen: ‘Sta op!’ En de kerk heeft daar nog een verhaal bij ook, inderdaad. Daar zit wel wat in. En dan de radicaliteit van sommigen. Dat stuit de mensen die de stap naar het geloof nog niet zetten soms tegen de borst. Dat oordelen van de kerk. Inderdaad. Maar hoe het ook zij, je zult linksom of rechtsom moeten kiezen voor Jezus. Hij is de enige weg tot God.

Drs. Gerard de Lange is emeritus-predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Reacties

Gerard, mooi stuk. Vooral je laatste zin is treffend actueel, gelet het politiek spektakel van deze dagen: "hoe het ook zij, je zult linksom of rechtsom moeten kiezen voor Jezus, de enige Weg tot God".
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify