Nieuws

21 maart 2019 door Kerk in Nood

Marokkaanse christenen vragen paus Franciscus om hulp

Het Comité van Marokkaanse Christenen heeft paus Franciscus gevraagd om de zaken rond godsdienstvrijheid in Marokko aan te stippen tijdens zijn bezoek aan het Afrikaanse land volgende week. Dit meldt Kerk in Nood.

Christenen vertegenwoordigen slechts 1,1% van de bevolking (ongeveer 380.000 van de 33,6 miljoen inwoners). De meesten van hen zijn evangelisch. In de open brief, gepubliceerd door de krant "Al Massae", worden "schendingen van de religieuze vrijheid van christenen" gemeld. Ook worden de Marokkaanse veiligheidsdiensten ervan beschuldigd "een belangrijke rol spelen in de vervolging van christenen met krenkende arrestaties."

In de tekst die naar persbureau Fides is gestuurd, zegt de commissie dat Marokkaanse autoriteiten mensen hebben gearresteerd en mishandeld omdat zij hun geloof verkondigden of deelnamen aan gebedsdiensten in geheime kerken. De commissie stelt dat mensen zijn gemarteld en beledigd, dat hun identiteitsdocumenten zijn ingenomen en dat sommigen zelfs zijn beroofd. Bovendien hebben de Marokkaanse autoriteiten honderden buitenlanders verbannen op beschuldiging van "proselitisme."

De commissie steunt de Marokkaanse Vereniging voor Religieuze Rechten en Vrijheid en de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten, organen die dit niet officieel erkend zijn, maar die godsdienstvrijheid verdedig, schendingen van dit recht registreren en Ahmadis, sjiieten, christenen en Ibadis verwelkomen. De commissie erkent dat koning Mohammed VI belangrijke initiatieven neemt om van Marokko een tolerant land te maken. "We mogen de Conferentie over religieuze minderheden in Islamitische landen die in 2016 is georganiseerd niet vergeten. Er zijn echter nog steeds veel Marokkaanse functionarissen die discrimineren tegen christenen", aldus de commissie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify