Megakerk Yerseke

Nieuws

20 maart 2019 door Omroep Zeeland

Megakerk Yerseke gaat er toch komen, maar minder hoog dan gepland

De gereformeerde gemeente in Yerseke mag een megakerk bouwen, maar in aangepaste vorm. De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan en besloten dat de kerk minder hoog mag worden dan gepland, laat Omroep Zeeland weten.

In tegenstelling tot veel vergrijsde, protestantse kerken heeft deze kerk in Yerseke te maken met kerkgroei. Tijdens de drie zondagsdiensten staan de stoepen van de omliggende straten vol auto's en moeten er in de kerk ruim honderd klapstoeltjes bij worden gezet. In totaal telt de kerk nu 2.381 leden. Daarmee is de kerk van ds. C. van Krimpen na Rijssen-Zuid de grootste gereformeerde gemeente van Nederland. Die groei is vooral te verklaren door een geboorteoverschot. Zo telt de kerk volgens scriba Peter de Looff veel gezinnen met drie tot vijf jonge kinderen.

De gemeenteraad van Reimerswaal stemde vorig jaar in met de komst van de megakerk. Toch besloten omwonenden van de geplande locatie om bezwaar te maken omdat zij bang zijn voor verkeersoverlast, geluidshinder en aantasting van het landschap. Volgens de uitspraak van de Raad van State mag de kerk minder hoog worden. In het bestemmingsplan is een maximale hoogte van 31 meter opgenomen, dat moet gewijzigd worden naar 25 meter. Ook is er maximaal één kerktoren van 45 meter toegestaan.

Overigens is de nog te bouwen kerk in Yerseke wat zitplaatsen betreft niet de grootste. Het gebedshuis van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in het Gelderse dorp Opheusden spant de kroon met 2850 stoelen.

Foto: Buro Ruimte & Groen-Borssele

Reacties

Als de omwonenden niet blij zijn, is het bouwplan voor een kerk eigenlijk al mislukt. Je staat met 1-0 achter, als het gaat om je buren. Da's is niet goed, als christelijke organisatie. Daarbij: als de (kennelijk kerkvolktrekkende) predikant vertrekt of er breekt een ruzie (GG Kruiningen) uit, is het gebouw veel te groot... Tot slot: als gemeenteraad zou ik bij kerkbouwplannen zeggen: "kijk eerst maar wat er in een straal van 15km leegstaat". Zie de HHK Apeldoorn, bijvoorbeeld! Helaas is het interieur/kansel mislukt, vind ik - maar dat terzij
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify