WhatsApp

Dagelijks leven

22 maart 2019 door Astrid Poort

De Momo-bedreiging: laten we geen risico nemen met onze kinderen

Een eng popachtig figuur dat bekend is als ‘Momo’, haalt de nieuwskoppen en krijgt veel aandacht op social media. Ze verschijnt op telefoons van kinderen via WhatsApp of is ingesloten in kinderfilmpjes op YouTube, en daagt hen uit om zichzelf te verwonden. Vanzelfsprekend is dit een reden voor veel zorg voor ouders, ondanks het feit dat sommige nieuwskanalen de #MomoChallenge nepnieuws hebben genoemd.

Of de uitpuilende ogen en kwaadaardige lach van Momo ervoor zorgen dat kinderen zichzelf pijn doen of niet, dit is een gelegenheid voor ouders om de online activiteiten van hun kinderen nog eens onder de loep te nemen en hen te waarschuwen voor dergelijke gevaren. Helaas zullen er altijd mensen zijn die jonge mensen op een dwaalspoor willen brengen, door te proberen hen te manipuleren dingen te doen achter de rug van hun ouders om en hen niet te vertellen over de angst voor de boosdoener “die achter hen aankomt”.

Momo is niet te verklaren, net als een computervirus dat er zonder ogenschijnlijke reden op uit is vernieling te veroorzaken. Waarom zou iemand onschuldige kinderen willen bang maken, bedreigen en schaden? Het riekt naar de boosaardige clownverschijningen die een paar jaar geleden het nieuws haalden en gericht waren op angst zaaien. Het kwaad kan niet worden verklaard – het bestaat samen met het demonische rijk dat mensen in allerlei soorten angst en gebondenheid houdt.

De waarheid is dat God niet wil dat iemand in angst of gebondenheid leeft, vooral kinderen niet. En Jezus Zelf gaf een ferme waarschuwing aan iedereen die kinderen zou schaden. “Maar wie een van deze kleinen, die in Mij geloven, aanstoot geeft, voor hem zou het beter zijn dat een molensteen aan zijn hals hing en hem liet verdrinken in het diepste van de zee” (Mattheüs 18:6).

Richtlijnen voor ouders
National Online Safety (NOS) in het VK heeft de voorzorg genomen ouders te waarschuwen voor Momo. Het advies is:
– Vertel hen dat het niet echt is;
– Wees aanwezig;
– Praat regelmatig met je kind;
– Verzeker je ervan dat je ouderinstellingen hebt aangezet
– Deel dat ze niet zouden moeten toegeven aan groepsdruk (meedoen)
– Echt of nep? Wees erop bedacht wat je deelt omdat het ook voor meer bezorgdheid kan zorgen; en
– Mensen zullen altijd een manier vinden om ouderinstellingen te omzeilen, dus rapporteer en blokkeer zo snel mogelijk alles wat je schadelijk of ongepast vindt.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Bovenstaand artikel is afkomstig uit Awakening Magazine en is vertaald door Astrid Poort.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify