Israël Iran

Nieuws

20 maart 2019 door Christenen voor Israel

Irans landbrug naar Israël nadert voltooiing: confrontatie op komst?

Iran zet zijn inspanningen voort om van Syrië en Irak een satellietstaat te maken en heeft de landbrug van Teheran naar de Middellandse Zee en de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte bijna voltooid, schrijft Christenen voor Israël weten.

In Syrië rekruteerde Soleimani 100.000 sjiitische strijders uit landen zoals Pakistan en Afghanistan. Deze strijdkrachten waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de nederlaag van de door soennieten geleide rebellie tegen president Bashar al-Assad en hielpen het Syrische leger om de controle over meer dan 60 procent van het Syrische grondgebied terug te krijgen.

Soleimani richtte eerder de Golan Bevrijding Brigade op, een overwegend sjiitische militie uit Irak, die momenteel ontevreden soennieten in de Kuneitra- en Daraa provincies in west Syrië probeert te rekruteren.
Op maandag organiseerde de IRGC een bijeenkomst in Damascus met Irakese en Syrische militaire functionarissen. De bijeenkomst had tot doel om de opening van de grensovergangen op de grens tussen Syrië en Irak en de voltooiing van de landbrug te bespreken.

De opperbevelhebber van de Iraanse strijdkrachten Generaal-majoor Mohammad Hossein Bagheri leidt de gesprekken die verder gericht zijn op het bereiken van militaire- en economische samenwerking tussen Iran, Irak en Syrië.

Bagheri’s opmerkingen kwamen kort voordat de Russische nieuwssite Rambler meldde dat Iran met het regime van Assad onderhandelt over Iraanse controle over een containerhaven in de provincie Latakia aan de Middellandse Zee. De Iraanse pogingen om voet aan de grond te krijgen in Latakia kan Teheran op een confrontatiekoers zetten met Rusland dat verschillende bases heeft in Latakia en de haven van Tartus van het Assadregime least.

Iran beweert dat die pogingen zijn bedoeld zijn economische status in de regio te verbeteren. Het is echter duidelijk dat zij verband houden met Teherans plannen voor een confrontatie met Israël na de Syrische oorlog, die nu haar negende jaar is ingegaan.

Lees hier het volledige artikel op de website van Christenen voor Israël.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify