artiest

God

20 maart 2019 door Patrick Goede

Rikko Voorberg: “Jezus is beter te begrijpen als performance kunstenaar dan als dominee”

Rikko Voorberg heeft al heel wat heilige huisjes in christelijk Nederland omver weten te blazen. In een interview met NieuwWij laat Rikko opnieuw zijn licht schijnen over religie en de manier waarop hij God ervaart, ziet en toepast. 

Rikko wordt geïnterviewd door de ietwat excentrieke Tinkebell, zij is schrijver, kunstenaar en verhalenverteller. 

"Religie als doel op zich kan me gestolen worden. Volgens mij moet deze wereld anders, en dat verlangen deel ik met veel mensen. Ik vind tools, inspiratie, motivatie en hoop door het herlezen van die oude christelijke traditie. Martin Luther King zei ooit: ‘The arc of the universe is long, but it bends towards justice’. Volgens mij is dat een diepgelovige aanname, niet exclusief voor gelovigen, die je nogal helpt als je het even niet meer ziet.”

Wanneer Tinkebell opmerkt dat het boek Candide van Voltaire een goede vervanging en korte weergave van de Bijbel zou kunnen zijn, reageert Rikko scherp en begripvol.

"Je kunt de hele kunstgeschiedenis toch ook niet samenvatten in één kunstwerk? Er is een verschil in bron. Jij put uit andere bronnen en inspiratie dan ik. Jij leert mij daardoor mijn teksten beter lezen. Omdat ik jou soms een geloofwaardigere uitvoerder vind van waar Jezus het over heeft, dan sommige gelovigen. En omdat Jezus beter te begrijpen is als performance kunstenaar dan als een dominee of als docent Godkunde voor bovenmodale gezinnen in Nederland.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify