Kees van der Staaij vs Kuzu

Nieuws

20 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Terugkijken: Kuzu citeert Bijbeltekst en noemt Van der Staaij een huichelaar

'Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen.' Deze Bijbeltekst uit Mattheüs 7 citeerde DENK-leider Tunahan Kuzu dinsdagavond tijdens het NOS-verkiezingsdebat over de Provinciale Statenverkiezingen in debat met SGP-voorman Kees van der Staaij.

"De SGP is namelijk een partij die niet staat voor de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. U bent bent verantwoordelijk voor uw handtekening onder de Nashvilleverklaring." Vervolgens haalde Kuzu een oude poster van SGP-jongeren uit zijn binnenzak. Boven de tekst 'Is de islam een bedreiging voor Nederland?' staat naast een dialoogvenster een bom met een ontstoken lont. "Dus ik zou zeggen, ga eerst bij uzelf te rade, meneer Van der Staaij."

Kuzu reageerde op een oproep om niet bij te dragen aan een polariserend en verruwend politiek klimaat. Van der Staaij wees op het feit dat Kuzu ooit de uitgestoken hand van de Israëlische premier Netanyahu weigerde en collega-Kamerleden aanspreekt op hun etnische afkomst. "Ik zou zeggen, stop ermee. Wees een bondgenoot in de strijd tegen verharding en verruwing."

Nadat Kuzu, verwijzend naar Mattheüs 7, de tegenaanval inzette, reageerde Van der Staaij als volgt: "Als we toch op de preektour gaan, in datzelfde hoofdstuk in Mattheüs staat: 'Met welke maat u meet, zal er bij u ook gemeten worden.' U strijdt tegen verharding en verruwing. Doe dat dan ook écht! En laten we niet elkaar de maat nemen. Ik moet eerlijk zeggen: het optreden van de mannen van DENK heeft bij mij het verlangen naar meer vrouwen in de politiek aangewakkerd."

Reacties

Ik heb het idee, dat Van der Staaij hier niet in gesprek is met een 'broeder', maar met iemand die zich alleen maar wenst te profileren als 'tegenstander'.

Het is daarom hoogst hypocriet van Kuzu de Schrift te misbruiken om Van der Staaij terecht te wijzen. Immers, de Bijbel wordt door Kuzu niet als maatgevend gezien; hij onderschrijft niets van de Boodschap die de Bijbel verkondigt.

Op die manier wordt elke 'slag' die Kuzu denkt uit te delen, een dreun die alleen hemzelf - voor het alziende oog van de camera, vol in het gezicht treft.
REAGEER
M
Als er één hypocriet is is dat Kuzu wel, met zijn filmpjes en ander polariserend gedrag. Eng mannetje
REAGEER
Kees van der Staaij weet niet waarschijnlijk dat er een vrouwelijk raadslid van de SGP in Vlissingen is, en die doet het regelmatig beter dan de mannen in de raad.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify