Leo van Wijngaarden

Mooi

01 april 2019 door Patrick Goede

Leo organiseert uniek event tijdens feestweek: "Christenen moeten ook gewoon een lekker feestje kunnen vieren"

In het christelijke Hardinxveld Giessendam gaat iets bijzonders gebeuren. Terwijl christelijke artiesten optreden kun je als deelnemer rustig een biertje drinken. De feestweek in Hardinxveld Giessendam ziet Leo van Wijngaarden als een uitgelezen kans om feestvierders met het goede nieuwe van Jezus te bereiken.

Leo is medeorganisator van het Crown Event dat tijdens de feestweek Hardinxveld Giessendam plaatsvindt. Mozaiek Worship met Kees Krayenoord, Insalvation en Reyer zullen hier optreden en daar kan dus rustig een biertje bij gedronken worden. Peter Beense en de zijne zullen 25 april afgelost worden door onder andere de dansers van Mind Connected, die ook op Opwekking acte de presence gaven. "Er wordt echt een huge tent neergezet waar 1750 man publiek in past, dus het is echt wel een ding," zegt een enthousiaste Leo.

"We gaan het voor het eerst doen. Het hele grappige is dat het in een feestweek verpakt zit. Dat wordt al jaren georganiseerd door Het Vierspan, lokale ondernemers. Eigenlijk had ik jaren geleden al zoiets van daar moet een christelijk event tussen passen. Hardinxveld is ook een dorp met veel christenen. Toch is er nauwelijks een christelijke activiteit ergens."  

"Zij hebben avonden met Peter Beense en de Partysquad en dan mogen wij onze avond inrichten"

Hoe kom je aan je christelijke netwerk?
"Wij leiden De Donk Ministries, een vernieuwingsbeweging, en die gaat dit organiseren. Wij houden al allerlei avonden over het werk van de Heilige Geest. Dus de contacten binnen de hele christelijke wereld zijn aanzienlijk. Dus dat is het probleem niet. Maar we zijn een kleine organisatie en dan is het toch heel wat om zo'n event te organiseren."

"Een jaar of drie geleden had ik al het idee dat de Heer tegen mij zei: "Dit gaat gebeuren," dus toen heb ik me er maar niet meer zo mee bezig gehouden. En opeens kreeg ik dit jaar de vraag: "Zouden jullie niet een keer zo'n avond willen organiseren?" Het kwam ineens en toen hebben we ook gelijk actie ondernomen."

"De artiesten eisen kwaliteit, dus dat is goed"

Dus jij werd benaderd door de feestweek van Hardinxveld Giessendam?
"Ja, en zij willen ook echt gewoon samenwerken. We hebben een dorp dat vijftig procent christelijk is en de andere 50 procent niet. Zij hebben allemaal gezellige feestavonden met Peter Beense, The Partysquad en noem allemaal maar op en daar vloeit het bier rijkelijk, hartstikke gezellig en hartstikke leuk. Maar ze willen echt samenwerken, ze organiseren ook een stukje mee, regelen EHBO, beveiliging en apparatuur en dan mogen wij gewoon onze eigen avond inrichten."

Zijn christelijke artiesten eigenlijk veeleisend? 
"Ja dat wil jij horen natuurlijk, ha! Gelukkig valt dat wel mee. Zeker de artiesten die we nu hebben staan. Wat ze eisen is kwaliteit. En dat is goed. De techniek moet kloppen. Daar zijn ze misschien wat perfectionistisch in. Maar als je echt wat wilt neerzetten moet het ook goed zijn. Ik heb wel eens van andere christelijke bands wensenlijstjes gehoord maar dat doen deze artiesten helemaal niet."

Waren ze wel benieuwd wat voor event dit eigenlijk is?
"Ik denk dat ze inderdaad ook wel even gedacht hebben van: "wat gebeurt daar precies, worden we midden in een feestweek gedropt of zoiets?" Maar daarom hebben we het ook het Crown Event genoemd, het is onderdeel van de feestweek maar wel een event op zichzelf. Die avond is echt alleen voor het Crown Event gereserveerd." 

Je hebt zelf een uitzendbureau, ga je nog mensen inzetten?
"Nee dat raakt elkaar totaal niet. Ja we zijn hoofdsponsor, dat wel. Het is wel de doelgroep van het uitzendbureau dus dat combineer ik dan. Maar voor de rest is het echt los van elkaar."

Zie jij jezelf als een verbinder?
"Ja. Wij streven ernaar om in de Alblasserwaard een vernieuwingsbeweging op gang te brengen. Ik heb daar ooit een droom over gehad. Dat mensen hier naartoe komen omdat wij de oplossing hebben gevonden voor een probleem. De eerste christenen leefden samen, werkten samen en daardoor kwamen ook veel mensen tot bekering. We moeten gewoon kunnen laten zien: christenen kunnen ook gewoon een lekker feestje vieren. We hebben de geest van blijmoedigheid gekregen en daarom geloof ik ook echt dat we dit soort feestjes mogen doen."

"Mij houdt niks tegen, het liefst boek ik alle evenementencentra in de Alblasserwaard"

Welke weerstand roept het op?
"Veel mensen hebben wel oprecht de vraag: "Moet je het nu op die manier willen vieren, zo uitbundig?" Ik denk juist dat we dat mogen herontdekken, koning David deed het al. Ik heb het verlangen dat de hele Alblasserwaard gevuld wordt met Goddelijke vreugde en ik wil die weerstand eruit hebben."

Wat is daarvoor nodig?
"De Heilige Geest. Ja, ik kan het zelf niet openbreken, ik kan alleen maar een landingsplaats creëren waar de Heilige Geest kan landen en dat hij daardoor alles open kan zetten. Mij houdt niks tegen, het liefst boek ik alle evenementen centra in de Alblasserwaard. Het moet wel allemaal haalbaar zijn, het ontbreekt nog aan vrijwilligers en tijd eigenlijk. Als ik 48 uur in een dag kon proppen zou ik het doen."

Staan de mensen ook open voor dit soort events?
"Ja heel erg. Er zijn ongeveer 18 kerkstromen hier in Hardinxveld Giessendam. We hebben ze allemaal. Je merkt echt dat deuren helemaal open gaan. Je ziet kerken die vroeger gescheurd zijn weer bij elkaar komen. De jeugd is eigenlijk al niet meer bezig met bij welke deur ze naar binnen gaan, als ze maar gezamelijk naar binnen gaan. Het is al een heel andere community als vroeger. Toen mocht je niet in andere kerken komen."

"Jongeren zijn op zoek naar een echte God, die echt functioneert en die echt aanwezig is. Die ook echt dingen doet in hun leven. Ze willen geen God hebben waar alleen maar over gesproken wordt maar een God die naast hen staat en met hun meeloopt. Een God die ervoor zorgt dat ze een gelukkig leven kunnen leiden."

Het christelijke leven is het gelukkige leven?
"Zeker weten! Kijk naar mij! Ik kwam zelf uit een situatie die echt niet rooskleurig was en God heeft alles ten goede gekeerd. Zeven jaar geleden zijn mijn vrouw en ik tot geloof gekomen. We hebben een genezingswonder meegemaakt met onze tweeling. Zij hadden allebei last van een lekkende maagklep en daardoor konden we nachtenlang niet slapen. Ik ben toen boos geworden op God en heb gezegd: "U moet het maar doen." Toen hoorde ik een hele luide stem in de kamer: "Dan moet je ze de handen opleggen, dan zal Ik ze genezen." Daarna was het stil. God zei ook dat het terug zou komen en dat mijn vrouw en ik hen samen de handen op moesten leggen. Een week later gebeurde dat. De volgende dag kwamen we bij de dokter en die stond perplex. Dat was echt spectaculair. Zo is het begonnen..."

Kaarten en informatie over dit event vind je hier!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify