Tien geboden

God

22 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Op welke manier kregen gelovigen in het Oude Testament uitgedreven naar Christus?

'Abraham is uit het geloof gerechtvaardigd. Maar de wet Gods is pas aan het volk van Israël gegeven, ruim 400 jaar later op de Sinaï. De vraag is nu op welke wijze de gelovigen in het Oude Testament kennis kregen aan hun ellende en op welke wijze zij uitgedreven werden naar Christus,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. den Boer geeft antwoord.

Den Boer citeert Galaten 3:24-25, 'Zo dan, de wet is onze tuchtmeester geweest tot Christus, opdat wij uit het geloof zouden gerechtvaardigd worden. Maar als het geloof gekomen is, zo zijn wij niet meer onder de tuchtmeester.' "Een tuchtmeester (paedagogos, staat er in de grondtekst) was in de Griekse oudheid meestal een slaaf die door zijn heer was aangesteld om toezicht te houden op de kinderen van die heer. Hij begeleidde hen van huis naar school. Hij hield een oogje in het zeil, terwijl zij hun huiswerk maakten. Op zijn tijd kwam er ook de karwats (leren zweep, red.) aan te pas. Een spartaans-gedisciplineerde opvoeding was immers goed voor een kind...

Nu, zo is de wet een tuchtmeester (geweest) tot het tijdstip waarop Christus kwam. Heilshistorisch gesproken sloeg de wet krachtens het Sinaï-verbond de mens naar Christus toe. Met strenge hand en onder dreiging van straf, pakte die wet de mens aan. (...) Maar toen kwam de dag waarop Christus Zijn intrede in de wereldgeschiedenis deed. Toen werd het wereldkundig dat er voor in zichzelf verloren zondaren redding te vinden was in Hem Die aan het recht van God plaatsvervangend had voldaan door Zijn zoen- en kruisverdiensten.

De wet van Sinaï moge donderen. Maar ik kan er niet meer over inzitten. Er is in Sion voor mij afgerekend. In Christus ben ik ongrijpbaar voor het oordeel en onaantastbaar in Jezus. Dat alles hebben ook de gelovigen van het Oude Verbond kunnen en mogen leren. (...) Deze ondervinding was niet alleen gedurende het tijdperk van de wet (sinds de wetgeving op Sinaï) de ervaring van Gods kinderen, maar was ook in wezen door ingeschapen Godskennis vanaf het begin van de schepping en zondeval in het paradijs de ervaring van alle gelovigen onder het Oude Verbond."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. C. den Boer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify