afvalcontainer

Dagelijks leven

27 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Rik ontmoette een 'onheilsprofeet' bij de afvalcontainers in Zwolle

"Het is 10 uur en ik zit naast Zwaan een bakje koffie te drinken als ze over de man begint die naast haar flat staat. De man leeft zwervend en heeft zich een plek toegeëigend bij de afvalcontainers van een flat aan de rand van een park in Zwolle," schrijft Rik Zweers op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

Meerdere keren per dag komen huisbaas en politie langs om met hem te praten, maar veel kunnen ze niet doen. Hij is niet gewelddadig en vrij om te gaan. Ik vraag haar wat hij dan precies doet: ‘Hij houdt iedereen tegen die afval in de containers wil gooien. Hij pakt je afvalzak af en gooit ‘m op de kop. Dan haalt hij er eten en bakjes uit en zegt “Dit is verspilling!” Hij steekt zijn vinger op en roept: “Je kinderen leven straks in een hel.”‘

Een echte onheilsprofeet laat zich niet ontmoedigen. Hij is ergens in gaan geloven en staat ervoor. Laat zich niet zomaar wegzetten als een drinkende of drugs gebruikende onruststoker. Zo ook onze Zwolse zwerver. Hij is de pain in the ass voor de betonnen flat met al z’n studenten, maar met succes: Zwaan vertelt dat ze de gemeente en de woningbouwvereniging gaat aanschrijven."

In zijn blog verwijst Rik naar profeten in de Bijbel. Ook zij waren volgens hem niet vies van een beetje provocatie. "Ezechiël vertelde het volk dat ze vreemd ging, dat ze de benen spreidt voor iedereen en zich laten inpalmen door ‘groot geschapen’ mannen. Je bent een hoer, zegt hij. En voor de seks betaal je zelf de prijs (Ezechiël 16). Hosea ging nog een stapje verder. Hij vertelde dezelfde boodschap met zijn leven: hij trouwde met een hoer (zie Hosea 1)."

Rik: "Een goede profetie heeft een aantal kenmerken: het confronteert en klaagt aan, de voorspelling komt uit en de boodschap biedt hoop als mensen tot inkeer komen." Volgens de blogger doen we er verstandig aan om ervoor te zorgen dat de boodschap van deze Zwolse profeet niet uitkomt.

Lees hier de volledige blog van Rik Zweers.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify