Levensverhaal

26 maart 2019 door Patrick Goede

Terugluisteren: Henk Rothuizen over lijden na verlies vrouw

Voorganger Henk Rothuizen verloor twee jaar geleden zijn vrouw Joke. Hij schreef er een boek over: Zelfs al ga ik. “We hadden een goed leven,” vertelt hij in gesprek met Groot Nieuws Radio. “Tot je vrouw opeens ziek wordt. Ze kreeg buikpijn, waarbij we maanden dachten dat het om haar blinde darm ging. Uiteindelijk bleek er kanker in haar darm te zitten. Dan stort je wereld in elkaar.”

Twee maanden voor het overlijden van Joke wordt er nog een kleinkind geboren. “Ze had zich voorgenomen om de geboorte van ons kleinkind mee te maken. Haar drive was zo sterk, dat ze daar nog bij mocht zijn. Daarna wilde ze niet in dezelfde maand van de geboorte overlijden. Dat heeft ze ook nog gehaald.”

Het afscheidnemen was een proces, maar het mooiste afscheid was haar laatste adem: “Voor mij, althans. Ik weet niet wat zij daar bewust van meegemaakt heeft. Ik werd wakker, omdat ze onrustig was. Toen ben ik naast haar gaan zitten en heb ik wat lieve dingen gezegd. Met de woorden ‘Ik zie je straks’ en ‘Ik geef je in de handen van de Vader’ mocht ik haar weer teruggeven aan onze Vader. Dat is een voorrecht, want je hebt iemand vreselijk lief. Een heel verdrietig moment, maar ook heel kostbaar.”

“Er waren ook confronterende momenten. Met name de laatste weken, waarin je voortdurend terugdenkt aan de laatste weken voor het overlijden; maar ook domme uitspraken van christenen die niet weten wat ze moeten zeggen. Of wanneer je iemand ontmoet die niet weet dat ze overleden is en halverwege het gesprek naar Joke informeert, waarop je moet vertellen dat ze er niet meer is.”

Luister hier naar het hele gesprek met Henk Rothuizen.

Foto: EO

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify