Wycliffe Azië

God

19 maart 2019 door Jeffrey Schipper

"Fijn om van een zendeling te horen dat je geen superchristen hoeft te zijn"

“Het is fijn om uit de mond van een zendeling zelf te horen dat je geen superchristen hoeft te zijn om dit avontuur aan te gaan,” zegt Anja*. Overweeg je om het zendingsveld op te gaan? Van 22 tot en met 24 maart 2019 wordt het zendingsweekend Xplore Mission georganiseerd. Anja en haar man Hans* vertellen als hoofdsprekers over hun leven als zendelingen in Zuid-Azië.

Wycliffe Bijbelvertalers wil dat wereldwijd harten en levens vernieuwd worden door de Bijbel, het Woord van God, in de eigen taal.

Was actief zijn op het zendingsveld voor jou een jongensdroom, Hans?
“Ik ben grootgebracht in een zendingsgezin,” maakt Hans duidelijk. Met mijn ouders en broers bracht ik mijn jeugd door op het eiland Papoea, een Indonesische provincie. Het is niet zo dat het voor mij vaststond dat ik ook zendeling wilde worden. Wel heb ik die optie altijd opengehouden. Ik heb altijd een positieve kijk gehad op het zendingsleven. Mijn ouders spraken positief over hun werk, als gezin droegen we actief het geloof uit en het samenleven met andere culturen heb ik altijd boeiend gevonden.

Toen ik klaar was met studie Culturele Antropologie ging ik voor vrijwilligerswerk naar een land in Zuid-Azië. Toen ben ik als het ware verliefd geworden op het land. Tijdens die periode heb ik ook contact gezocht met de toenmalige directeur van Wycliffe in dat land. Na dat gesprek dacht ik al: ‘Ik zou hier wel eens terug kunnen keren op het zendingsveld.’”

Anja, was jij net zo enthousiast als Hans?
“Absoluut niet!,” antwoordt Anja stellig. “Na zijn tijd in Azië keerde Hans terug naar Nederland. Vervolgens hebben wij elkaar leren kennen. In het eerste half jaar van onze relatie heb ik het onderwerp ‘zending’ zoveel mogelijk vermeden. Ik was net begonnen met mijn nieuwe baan en leven op basis van giften leek mij helemaal niets! In totaal hebben we zo’n anderhalf jaar verkering gehad. Na onze bruiloft zijn we twee weken op huwelijksreis geweest in het land waar Hans vrijwilligerswerk deed. We hadden toen inspirerende ontmoetingen met mensen die daar voor Wycliffe werkten. Tijdens die vakantie las ik ook een indrukwekkend boek over zending. Stapje voor stapje kwam het ook bij mij steeds meer tot leven. Dat ervaar ik als Gods leiding.”

"Het is fijn om uit de mond van een zendeling zelf te horen dat je geen superchristen hoeft te zijn om dit avontuur aan te gaan."

Namens Wycliffe Bijbelvertalers zijn jullie actief als veldmedewerkers. Wat houdt jullie werk concreet in?
Hans: “Toen we begonnen met ons werk in Zuid-Azië ging ik regelmatig naar geïsoleerde gebieden om taalonderzoek te doen. Met een team bezocht ik dan dorpjes om zoveel mogelijk over hun lokale taal te weten te komen. In dit land worden meer dan honderd talen gesproken. Ik bracht dus ook veel uren achter de computer door om alle informatie te analyseren. Onder andere op basis van dit soort onderzoek besluit Wycliffe waar zij met taalontwikkeling en Bijbelvertaling aan de slag gaan.”

Inmiddels is Hans vooral actief als cross cultureel communicatiespecialist. “Ik help lokale Bijbelvertaalteams om een brug te slaan tussen de Bijbel en hun eigen cultuur. Wanneer je als zendeling gebruik maakt van vormen die in een cultuur gebruikelijk zijn, kan de boodschap van het Evangelie over komen. Dat is het unieke aan het christelijke geloof, het is universeel vertaalbaar. Dwars door alle culturen heen kan Jezus spreken en mensen raken. Beeldende kunst is een vorm die bij de cultuur in ons land aansluit. De uitdaging is om bijvoorbeeld het Evangelie te verwerken in een schilderij.”

Hoe merken jullie dat God ook in Zuid-Azië aan het werk is?
“In één van de geïsoleerde gebieden die ik heb bezocht zijn vertaalde Bijbelverhalen op audio gezet,” vertelt Hans. “De lokale man die hieraan heeft meegewerkt is tijdens dit project tot geloof gekomen. Omdat hij het leger in ging, kon hij hier niet mee verder. Zijn opvolger is een jonge Aziaat die zo enthousiast was dat hij zijn baan opzegde om mee te kunnen doen. Door dit project is deze jongeman tot geloof gekomen. Hij gaat regelmatig terug naar zijn eigen dorp om het Evangelie met familie en vrienden te delen.”

Anja: “Dit verhaal is voor mij een enorme aanmoediging omdat het laat zien dat ons werk vrucht draagt!” Anja maakt duidelijk hoe bijzonder het is dat deze jongeman tot geloof is gekomen en niet wil zwijgen. “De cultuur in het land waar we werken heeft een sterke, eigen identiteit. Verhalen van buiten zullen niet zo snel ingang vinden. Als dat wél gebeurt, is dat een groot wonder. Ook is in dit land de kracht van het kwaad sterk voelbaar en de angst voor demonen groot. Als het licht van God doorbreekt, is dat hier dus heel duidelijk merkbaar.”

"Als zendeling word je in het buitenland gedwongen om over je eigen kerkmuren heen te stappen. Je maakt dan gegarandeerd kennis met de wereldkerk."

Binnenkort spreken jullie op het zendingsweekend Xplore Mission. Waarom wordt het zendingsweekend georganiseerd?
“Het weekend is bedoeld voor mensen die overwegen om de zending in te gaan,” legt Anja uit. “Deelnemers willen we informeren over zending en hen stimuleren in vertrouwen op weg te gaan met de Heer. We lopen een stukje samen met hen op. Wij willen samen met hen nadenken over vragen en keuzes die op hen afkomen bij de voorbereiding op zending. Het zendingsweekend is dus in eerste instantie niet bedoeld om nieuwe zendelingen te werven.

Zelf vind ik het heel belangrijk dat christenen die overwegen om de zending in te gaan, in contact komen met zendelingen. Voordat we naar Azië gingen, hebben die gesprekken mij geholpen om een zo concreet mogelijk beeld van het zendingsleven te krijgen. Het is fijn om uit de mond van een zendeling zelf te horen dat je geen superchristen hoeft te zijn om dit avontuur aan te gaan. Leven op basis van giften is één van de vele aspecten die het voor christenen moeilijk maakt om die stap te wagen. Ook daar gaan we graag over in gesprek!”

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Hans: “Ook willen we duidelijk maken dat zending niet alleen in ‘Verweggistan’ plaatsvindt. We zijn onderdeel van een geglobaliseerde wereld. Op iedere straathoek liggen kansen. Ik weet zeker dat er ook in Nederland veel mensen wonen die niet de kans hebben gekregen om over Jezus te horen.”

Waarom vinden jullie het leven als zendelingen zo inspirerend?
“In Azië hebben we geleerd om het Evangelie niet alleen vanuit Nederlands perspectief te bekijken. Daar ontdekten we dat Gods koninkrijk veelkleurig is. Als zendeling word je in het buitenland gedwongen om over je eigen kerkmuren heen te stappen. Je maakt dan gegarandeerd kennis met de wereldkerk. Hoe God op diverse manieren aan het werk is met zoveel verschillende mensen uit allerlei culturen, is verrijkend en leerzaam. Het is niet alleen een kwestie van een boodschap zenden. Als zendeling word je ook door anderen geïnspireerd en opgebouwd!”

Klik hier voor meer informatie over het zendingsweekend Xplore Mission en lees hier meer over het werk van Wycliffe Bijbelvertalers.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify