Nieuws

18 maart 2019 door Patrick Goede

Unieke vondst: archeologen ontrafelen 1700 jaar oude inscriptie in Israël

In Jeruzalem hebben Duitse en Israëlische wetenschappers een 1700 jaar oude steen ontdekt. Op de steen staat de naam van een stad die een oude bijbelse plek aanduidt, laat CBN News weten.

De Griekse inscriptie verwijst naar de stad Elusa (Halutza in het Hebreeuws) en werd ontdekt tijdens afgravingen in het Halutza National Park, in de Negev woestijn. 

"De naam van de stad Elusa komt voor in een aantal historische documenten en geschriften, waaronder de Madaba mozaiek map, het Nessana papyri en ander historische referenties. Ondanks dat is dit pas de eerste keer dat de naam van de stad opduikt op de plek zelf. De inscriptie noemt verschillende keizers van rond het jaar 300 na Christus," meldt de Israëlische onderzoeksafdeling Archeologie in een persbericht.

Het UNESCO bestempelde Elusa tot werelderfgoed. De stad is ook een van de twee voornaamste locaties die de stad Ziklag zou kunnen aanduiden. 

Ziklag wordt genoemd in Genesis, Jozua en Samuël. Er wordt aangenomen dat koning David de stad cadeau gekregen heeft van de Filistijnse koning Achish. 

Volgens de Israëlische onderzoeksafdeling archeologie, werd Elusa tegen het einde van de vierde eeuw voor Christus gesticht en was het een belangrijk station langs de oude route tussen Petra en Gaza. De stad ontwikkelde zich en bereikte zijn hoogtijdagen tussen de vierde en zesde eeuw na Christus.

Dr. Tali Erickson-Gin, een archeoloog die werkzaam is bij het project, zegt dat wijn de belangrijkste reden is geweest voor het tot bloei komen van de regio.

"De export van kwaliteitswijn uit de Negev hooglanden was in de Byzantijnse periode verantwoordelijk voor de economische bloei wat de hele regio beïnvloedde."

Elusa was ook ooit een belangrijke plaats voor christenen.

"Elusa was een belangrijk station op een route die door christenen gebruikt werd op weg naar Santa Katarina in het zuiden van de Sinaï en werd daarom door veel buitenlandse aangedaan. De plaats is opgehouden te bestaan rond het einde van de 7e eeuw, maar de naam staat nog vermeld op de ruïnes: 'el-Khalassa.'"

Het team ontdekte ook een Byzantijnse kerk en een badhuis naast het gebied waar de insriptie gevonden werd.

De kerk is 40 meter lang en heeft drie gangpaden. Het gewelf was oorspronkelijk gedecoreerd met mozaïek glas.

Het badhuis is een groot complex en is goed bewaard gebleven. Het stamt uit de midden Romeinse periode maar was in gebruik tot de zesde eeuw na Christus.

Deze ontdekkingen waren het resultaat van een driejarig project door het Duits-Israëlisch Foundation for Scientific Research and Development. 

Geleidt door Prof. Michael Heinzelmann namens de Universiteit van Cologne, gebruikte een team van Duitse studenten specifieke technologie om de stad in kaart te brengen. 

Dr. Erickson-gini looft de Duitse studenten voor hun werk.

"Ze begrepen het potentieel van de plek en brachten er een prachtig project naartoe," vertelde hij de Times of Israel. "De plek zelf regelde de juiste voorwaarden - stof en zand - maar het Duitse team bracht de juiste spullen en kennis."

Ze zegt dat het project "een ware zegen is voor het onderzoek in ons land."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify