Iron Dome Israël

Nieuws

15 maart 2019 door ANP | Christenen voor Israël | NU.nl

Raketten uit Gaza afgevuurd op Tel Aviv; Israël reageert met scherp

Volgens het Israëlische leger zijn er donderdagavond twee raketten afgevuurd op Tel Aviv. Israël reageerde kort daarna met een tegenaanval op de Gazastrook, melden verschillende media.

Twee raketten uit Gaza werden afgevuurd op het dichtbevolkte centum van Israël, schrijft Christenen voor Israël. Nabij Tel Aviv, in de stad Or Yehuda werd een explosie gehoord. Vermoedelijk landde daar een van de raketten in een open veld. Aanvankelijke berichtgeving meldde dat de andere raket door het Iron Dome raketschild was onderschept, maar het leger meldde later dat het raketsysteem wel correct de dreiging had geanalyseerd, maar niet in actie was gekomen, omdat de raket vermoedelijk in zee is geland.

Kort na de raketaanslagen werd gemeld dat deze waren opgeëist door de Islamitische Jihad. Het Israëlische leger vreest al langere tijd voor een escalatie vanuit deze organisatie. Islamitische Jihad opereert onafhankelijk van Hamas en wordt bewapend en geïnstrueerd vanuit Iran. Later bleek echter dat Islamitische Jihad ontkende de raketten te hebben afgevuurd.

Het feit dat terroristen vanuit Gaza raketten kunnen lanceren met een dergelijk groot bereik dat ze tot in Israëls dichtbevolkte gebied rond Tel Aviv kunnen komen, is beangstigend. Israël heeft daarom geantwoord door ruim honderd Hamasdoelen in Gaza te bestoken. Hoewel Hamas heeft ontkend dat het betrokken was bij de raketlanceringen, houdt Israël Hamas verantwoordelijk. Hamas zwaait de scepter in de Gazastrook en draagt daarmee verantwoordelijkheid voor wat er vanuit Gaza aan vijandige activiteiten richting Israël wordt ontplooid, ook als dit van andere groepen komt.

Hamas heeft betrokkenheid ontkend en zegt tijdens de aanval in vredesbesprekingen met Egypte te hebben gezeten. Het zou de eerste aanval op Tel Aviv zijn sinds de Gaza-oorlog van 2014.

Reacties

H
Islamitische Jihad heeft de raketten waarschijnlijk afgeschoten om de vredesgesprekken tussen Egypte en Hamas te frustreren. Dat geeft duidelijk aan wat een overeenkomst met Hamas waard is. De beste oplossing blijft dat Israël de soevereiniteit over de Gazastrook terugneemt en dat de bevolking weer teruggaat naar Egypte, waar ze uiteindelijk vandaan kwamen.
Peter V. Jij snapt er nog niet veel van. Je bent waarschijnlijk ook lid van een andere partij. Mogelijk ben je een vervangingsleer volgeling. Maar wie Israël zegent die wordt gezegend.
Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify