Nico Schipper

Nieuws

15 maart 2019 door Nico Schipper

Verkiezingen op komst: Het spookt in de provincie

Er is niets zeker meer. Dat is misschien wel iets deze tijd. De laatste zekerheden worden omver geblazen. Een voorbeeld? Ik was er van overtuigd dat Nederlanders nuchtere mensen zijn, maar niets lijkt minder waar. Om mij heen zie ik steeds meer mensen die in spoken geloven. Ik ben opgevoed met een duidelijke boodschap: ‘Spoken bestaan niet.’ Daar hield ik mij als kind aan vast. Ik keek niet onder mijn bed, voordat ik onder de wol kroop. Dat is niet veranderd, maar ik zie wel spoken. In de provincie.

Op woensdag 20 maart kiezen wij de leden van de Provinciale Staten, zeg maar het provinciaal parlement. Er staan in twaalf provincies maar liefst 58 spookkandidaten op de kieslijsten. Het voorbeeld bij uitstek is de grote leider van Forum voor Democratie, de heer Baudet. Hij staat op de kieslijst in Zuid-Holland, maar woont in Amsterdam. Dat betekent dat hij nooit in het parlement van Zuid-Holland terecht kan komen, omdat de wet daar een stokje voor steekt. Ik kan me bovendien niet voorstellen dat hij zich voor een zetel in de provincie ontworstelt aan het pluche van de Tweede Kamer.

Dat ene hoofd op de posters ontmaskert de strategie van Forum voor Democratie: ‘Wat onze mensen in de provincie uitspoken, boeit me niet. Ik heb stemvee nodig om ervoor te zorgen dat Rutte 3 zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt.’

De grote leider is niet de enige. Forum voor Democratie kandideert niet minder dan 35 spookkandidaten. Niet een keer, maar twee of drie keer. Een bewuste keuze volgens de voorman: ‘We zetten kandidaten dubbel in om daarmee uit te stralen dat we een team zijn.’ Hoe verzint hij het? Zullen er goedgelovige kiezers intrappen? De kandidatenlijsten van Forum voor Democratie zijn opgeleukt met spookkandidaten met de heer Baudet voorop. Hij is de enige kandidaat op de posters in alle provincies. Alsof je op hem kan stemmen! Alsof de provincie er niet toe doet!

Dat ene hoofd op de posters ontmaskert de strategie van Forum voor Democratie: ‘Wat onze mensen in de provincie uitspoken, boeit me niet. Ik heb stemvee nodig om ervoor te zorgen dat Rutte 3 zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt.’ Op 26 mei kiezen de leden van de provinciale parlementen de Eerste Kamer. Dat is de enige reden dat Forum voor Democratie naast de spookkandidaten ook nog met ‘echte’ kandidaten meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen. Hoe ik dat weet? De waterschapverkiezingen laten ze links liggen en aan inhoudelijke debatten over het provinciaal beleid doen ze niet mee. We weten zo ongeveer hoe de partij denkt over immigratie en islam, maar hebben geen idee over hun plannen met de provincie.

Ik kom op sociale media veel jonge SGP’ers tegen die in spoken geloven: het lijkt erop dat ze achter de heer Baudet aanhollen en hun eigen Kees in zijn hemd laten staan.

De ‘echte’ kandidaten van Forum voor Democratie hoeven maar een ding te doen. Stemmen voor de Eerste Kamer! Verder moeten ze vooral geen ruzie maken de komende vier jaar. Dat levert alleen maar slechte publiciteit op. Een simpele opdracht! Het ligt niet voor de hand dat ze bijdragen aan de bestuurbaarheid van de provincies. Eerlijk gezegd ben ik bang dat de ‘echte’ kandidaten van Forum voor Democratie ‘spookstatenleden’ worden. Onzichtbaar. Je zal er maar op gestemd hebben.

Het meest nuchter van alle Nederlandse kiezers zijn toch wel de SGP’ers. Dacht ik. Maar er is niets zeker meer. Ik kom op sociale media veel jonge SGP’ers tegen die in spoken geloven: het lijkt erop dat ze achter de heer Baudet aanhollen en hun eigen Kees in zijn hemd laten staan. Ik snap er niks van. Het moet te maken hebben met het nationalistische profiel van Forum voor Democratie, want met de aspiraties van Baudet als naaktmodel of revolutionair kan het toch niets van doen hebben. Hoop ik. Of willen de jonge SGP’ers ook uit de EU stappen? Ga even op de thee bij mevrouw May. Zij kan wel vertellen welke chaos er ontstaat bij een Nexit.

Helaas, er is niets zeker meer. Of toch wel? Van roeptoeteren langs de zijlijn is er nog geen land en geen provincie beter geworden. Die zekerheid behoedde ons de komende jaren voor spookverhalen uit de provincie.

Nico Schipper is adviseur, coach en trainer in politieke communicatie. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher