God

18 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Demas: was hij nu wel of niet bekeerd?

'Ik las in een boek van Comrie dat Demas, hoewel hij de tegenwoordige wereld weer lief had gekregen, toch bekeerd was. Ik dacht altijd van niet. Was hij nu wel bekeerd of niet?,' wil een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl weten. Ds. P. Roos geeft antwoord.

"Demas wordt genoemd als medehelper van Paulus," maakt de christelijke gereformeerde emeritus-predikant duidelijk. "Deze laatste noemt hem driemaal. De belangrijkste vermelding treffen we aan in 2 Timotheus 4, waar we lezen: 'Want Demas heeft mij verlaten, hebbende de tegenwoordige wereld liefgekregen, en is naar Thessalonica gereisd; Krescens naar Galatie, Titus naar Dalmatie' (vers 10)."

Roos vervolgt: " Paulus schreef de tweede brief aan Timotheus ongeveer in het jaar 61 na Chr. Vanuit Rome. De twee andere plaatsen waar zijn naam vermeld wordt (Collos. 4:14 en Filemon 24) worden eerder gedateerd. Dat betekent dan dat het vertrek van Demas de laatste mededeling is aangaande zijn persoon. Zou een van de andere twee vindplaatsen ouder zijn, dan zou Comrie gelijk kunnen hebben. Nu lijkt me dat onwaarschijnlijk.

Hij heeft de tegenwoordige wereld lief gekregen: een sterke uitdrukking. Liefde tot de wereld is onverenigbaar met het geloof. Tenminste, als die liefde blijvend is en dat kunnen we zonder meer niet vaststellen. In ieder geval gaat het ver met Demas, als deze wereldliefde hem wordt toegedicht. Er staat ook bij dat Demas Paulus verlaten heeft. Dat wordt niet gezegd van de beide anderen. Ook deze uitdrukking doet denken aan een radicaal afscheid.

Het woord: 'wereld' heeft in de Heilige Schrift vrijwel altijd een negatieve klank; het is de verdorven wereld. Wat kan afval ook ons geslacht, ook jou en mij, bedreigen. De tegenwoordige wereld, anno 2019, heeft talrijke verzoekingen. Demas verliet niet alleen Paulus, maar ook de Heere, zo moeten we vrezen. Houd je bij Gods volk, ook in tijden van verdrukking."

Reacties

J
Comrie of Roos doen er in dit verband niet zoveel toe. En Demas' afdwalen hoeft niet onze zorg te zijn, behalve dan dat het geen navolging verdient. Jezus zegt, Lukas 13, 24: "Strijd om binnen te gaan door de nauwe poort." Dat is een opdracht die aan ieder heel persoonlijk is gericht.
REAGEER
P
Waarom zouden we ons in vredesnaam druk maken om iemand die al vele eeuwen geleden is overleden??? Alsof er geen belangrijker zaken in de Bijbel staan...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher