Vrouwen Jeruzalem

God

14 maart 2019 door Drs. Gerard de Lange

Vrouwen in navolging van Jezus: Salome liet haar man en zijn bedrijf achter

Dat is wat – als je er over nadenkt – zomaar alles achter je laten en Jezus volgen. Die Zebedeüs zal ook wel eens gedacht hebben: ‘Mooie boel is dat. Laten ze mij alleen achter. Zonder vrouw of kinderen.’

Ze moeten allemaal een deel van hun welvaart en een groot deel van hun welzijn inleveren. Maar dat doen ze blijkbaar graag uit liefde voor Jezus. Het zal inderdaad wel eens door Zebedeüs heengegaan zijn: ‘Zo zijn we niet getrouwd.’ Maar hij moet er van harte achter gestaan hebben. Dat kun je opmaken uit het feit dat zijn naam in verhouding zo vaak genoemd wordt. De naam Salome horen we tweemaal in de Bijbel. De naam Zebedeüs komt maar liefst elf keer voorbij in de evangeliën. Zebedeüs is de achterblijver. Op zijn manier doet hij ook bijzonder veel voor het Evangelie. Hij staat vrouw en kinderen af aan Jezus en hij past op de viswinkel.

Je kunt je afvragen of hij zijn vrouw en zonen Jakobus en Johannes wel zo lang kon missen. De jongens waren vissers. Ze waren onmisbare medewerkers om het vissersbedrijf gaande te houden. Vermoedelijk heeft Zebedeüs hun plek opgevuld met zogenaamde dagloners. En meteen riep Hij hen, en zij lieten hun vader Zebedeüs in het schip achter met de loonarbeiders en gingen weg, Hem achterna - Marcus 1:20. Een mens kan vaak niet meer voor Christus doen dan gewoon zijn eigen werk. Daarmee zorgt hij of zij voor de familie. Het lijkt misschien onbelangrijk. Maar dat is het niet.

Uitgezonden
Misschien bent u wel eens jaloers op mensen die uitgezonden worden in dienst van het Evangelie. Zij leven van giften. U hoeft niet jaloers te zijn. Dankzij mensen zoals u kan het leven zijn voortgang hebben. U dient met uw werk ook de mensen om uw heen in de maatschappij. En vergeet niet, dankzij uw inzet kunnen anderen er op uittrekken. Die mensen moeten ook wel een beetje letten op hun eigen belang als ze verstandig zijn. Volgens de Heere Jezus doe je er verstandig aan om je kosten berekenen voordat je met Hem op stap gaat. Want wie van u die een toren wil bouwen, gaat niet eerst zitten om de kosten te berekenen, of hij de middelen wel heeft om het werk te voltooien? Opdat niet misschien, als hij het fundament gelegd heeft en niet in staat is het te voltooien, allen die het zien, hem beginnen te bespotten, en zeggen: Deze man begon te bouwen, maar heeft het werk niet kunnen voltooien - Lucas 14:28-30.

Zebedeüs is de achterblijver. Op zijn manier doet hij ook bijzonder veel voor het Evangelie. Hij staat vrouw en kinderen af aan Jezus en hij past op de viswinkel.

Het lijkt niet onbelangrijk om te willen weten wat de financiële consequenties zijn op de langere duur. Wat betekent je verblijf in het buitenland voor je AOW en bouw je ook een pensioen op? Het leven van alle mensen gaat verder. Moet een mens niet zorgen dat het zijne niet stilstaat. Wat betekent het voor de scholing van de kinderen? Het lijkt verstandig te kiezen voor een professionele zendingsorganisatie; mensen die willen dat je de taal leert en de cultuur – van de mensen waar je naar toegaat - leert kennen. En dan nog iets: ‘Behoort dat wat u in het buitenland gaat doen tot uw professionele skills? Bent u daar goed in? Hebt u er voor doorgeleerd?’ Je ziet soms dat mensen werk doen waarvoor ze ook in Nederland hadden kunnen blijven. Of werk waar ze zelf totaal niet voor opgeleid zijn. Dat heeft veel weg van verspilling van gaven en talenten.

Geen dak boven zijn hoofd
De Heere Jezus lijkt het niet Zelf geregeld te hebben, maar Hij wordt omringd door een groep vrouwen die uit hun eigen middelen voor Hem en Zijn volgelingen zorgen (Lucas 8:3). In Jezus’ geval trekt het thuisfront met Hem op. Verder lijken ze aangewezen op de welbekende maar niet altijd geboden gastvrijheid. De Heere Jezus is vrij duidelijk over zijn situatie. En Jezus zei tegen hem: De vossen hebben holen, en de vogels in de lucht nesten, maar de Zoon des mensen heeft niets waarop Hij het hoofd kan neerleggen - Mattheüs 8:20. Soms werden ze voor het eten uitgenodigd zoals bij Mattheüs (Levi) op zijn belijdenisfeest (Mattheüs 9:9,10). Maar u weet ook dat een Samaritaans dorp de Heere geen onderdak wilde verlenen, omdat Hij de volgende dag alweer zou vertrekken (Lucas 10:54).

Het is niet altijd gemakkelijk om voor de Heere te werken. Ze staan echt niet altijd te applaudisseren voor u. Je weet ’s morgens niet waar je ’s avonds zult slapen. Het is redelijk onrustig. Maar goed, als je uitgezonden wordt, wil je dat en weet je dat ook wel. Het thuisfront heeft het wat dat betreft gemakkelijker, maar moet het wel financieel mogelijk maken.

Drs. Gerard de Lange is emeritus-predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher