Gert-Jan Segers

Nieuws

14 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan Segers over klimaatplannen kabinet: "Als rentmeester zeg ik: aan de slag!"

"Voor de schepping is het van groot belang dat we de klimaatdoelen van Parijs gaan halen. Vandaag zeggen de rekenmeesters: we kúnnen die doelen halen, maar dan moeten we er wel flink mee aan de slag. Als rentmeester zeg ik: aan de slag!," schrijft ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Woensdag werden de klimaatplannen van het kabinet gepresenteerd.

Het doel van een CO2-reductie van 49 procentin 2030 wordt volgens het Centraal Planbureau waarschijnlijk niet gehaald. Daarom kondigde het kabinet een paar belangrijke maatregelen aan. De belangrijkste punten zijn volgens de NOS:

  • verlaging van de energiebelasting voor burgers vanaf 2020
  • "verstandige" CO2-heffing voor bedrijven
  • einde aan "oversubsidiëring" van nieuwe elektrische auto's
  • meer "ondersteuning" van de tweedehandsmarkt elektrische auto's
  • landbouw levert een "grotere bijdrage" voor extra geld
  • geplande verhoging van vaste lasten voor automobilisten gaat niet door
  • er komt minder CO2-opslag

Segers: "Het kabinet omarmt ook de ambitie van de landbouwsector om minder CO2 uit te stoten. Dat is werkelijk een doorbraak voor de kringlooplandbouw. We stellen geld beschikbaar om boeren te helpen om hun bedrijf toekomstgericht, duurzaam en rendabel in te richten."

Over de verduurzaming van de autoverkoop zegt Segers: "We voorkomen dat we alleen subsidies geven voor de aanschaf van dure, nieuwe elektrische auto’s die na een paar jaar tegen lucratieve prijzen worden verkocht naar het buitenland. In plaats daarvan stimuleren we de verkoop van tweedehands elektrische auto’s.

De doorrekeningen van vandaag laten zien dat we er nog niet zijn. Voor de ChristenUnie is leidend dat we de klimaatdoelen halen om zo de schepping te bewaren, dat de vervuiler betaalt en het bedrijfsleven dus meedoet. Bovendien staan we erop dat iedereen het echt mee kan maken, ook mensen met een smalle beurs. Er zijn nog verdere keuzes nodig, maar met dit pakket aan maatregelen zetten we een grote stap om de aarde door te geven aan volgende generaties."

Reacties

H
Laten we inderdaad zorgvuldig omgaan met de schepping maar ga aub niet mee met de klimaatreligie. De hele klimaatveranderingsgedachte is gebaseerd op de evolutietheorie.Ik ben voor nadenken over andere vormen van energieopwekking maar een elektrische auto is geen oplossing maar het creëren van nieuwe en misschien zelfs grotere problemen. Het valreep me tegen dat de CU geen verschil weet te maken. Ik zou het meer waarderen als de CU zich meer bezig zou houden met abortus en andere ethische vraagstukken.
H
Harm, voorwaarde aan de coalitie is nu juist dat de CU niet op haar christelijke strepen zou gaan staan. Daar heeft de CU maar al te graag mee ingestemd, want het regeringspluche zit wel erg lekker.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (18)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher