Nieuws

12 maart 2019 door Patrick Goede

Anglicaanse kerk houdt kerkdienst in Farsi vanwege massale toestroom Iraanse bekeerlingen

De bisschop van Loughborough was 13 jaar oud toen haar broer vermoord werd voor het feit dat hij christen was. Ze is geboren en getogen in Iran maar moest in 1980 noodgedwongen vluchten vanwege haar geloof. Een verhaal dat veel Iraanse gelovigen bekend voor zal komen, zo meldt 222 ministries.

Nu ze is aangesteld als bisschop leidt Guli Francis-Dehqani de groeiende groep Iraniërs die zich thuisvoelen in de Anglicaanse kerk. Dit resulteerde gisteren in een "historische" kerkdienst die gehouden werd in de Wakefield Cathedral in Yorkshire. Voor het eerst werd daar het heilig avondmaal gevierd en vertaald in het Farsi. 

"We zien dat veel Iraniërs zich laten dopen en zich echt willen aansluiten bij de kerk. Dat is prachtig en dat vieren we. Ik kwam hier toen de revolutie in Iran net was uitgebroken. Ik ging ervan uit snel weer terug te kunnen keren maar dat bleek niet mogelijk. Het is een erg emotionele dag voor mij, dit is de eerste keer dat ik een dienst in het Farsi heb mogen leiden," aldus bisschop Guli.

Honderden migranten hebben het afgelopen halfjaar geprobeerd Het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië over te steken vanwege christenvervolging. Er is weinig kennis over de redenen van deze volksverhuizing en daarom wordt er dikwijls sceptisch gekeken naar deze ontwikkelingen door de leden van de Anglicaanse kerk.

"We konden niet open ons geloof belijden in Iran. We moesten het verbergen en geheim houden. Als je daar tot bekering komt kun je gearresteerd worden. De regering vertelt ons dat we moslims zijn vanaf dat we geboren worden en daarmee uit, ruimte om te veranderen is er bij hen niet," zegt Sara Chinaveh, 26 en in 2015 tot geloof gekomen in Shiraz, haar woonplaats. Zij vluchtte noodgedwongen toen de kerk waar ze stiekem heenging ontdekt werd door de regering. 

Bisschop Toby Howarth, geschoolt in de islamitische leer en aanwezig bij de dienst, gelooft dat de historie van het Iraanse volk ten grondslag ligt aan het feit dat velen zich bemoedigd voelen om de kerk te bezoeken: "De Perzen hebben een lange en rijke historie die ver teruggaat. Ze zijn hier trots op en dat maakt dat je sterke christenen tegenkomt in een islamtisch land. Deze tendens zie je over de hele wereld. Velen bekeren zich tot het christendom en die beweging is inmiddels al een tijdje gaande." 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher