Nieuws

12 maart 2019 door CIDI

SGP-Kamerlid schrikt van toename antisemitisme: "Ik zal en wil nooit wennen aan Jodenhaat"

In 2018 waren er in Nederland 19 procent meer gevallen van antisemitisme dan in 2017. Dat blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). 'Onder mom van: ‘we zijn niet antisemitisch, maar we hebben gewoon kritiek op Israël’ woekert de Jodenhaat voort. Ik zal en wil er NOOIT aan wennen,' laat SGP-Kamerlid Roelof Bisschop (foto) weten via Twitter.

Met name in de directe omgeving steeg het aantal antisemitische incidenten sterk. De stijging in deze categorie was 67 procent. Het gaat hier om voorvallen op school, op het werk of tussen buren. Juist deze incidenten hebben doorgaans een grote impact en zijn daardoor extra schrijnend. Zo registreerde CIDI een melding van een Joodse scholier, die in de klas en in groepsapps opmerkingen te horen krijgt als “alle Joden moeten dood” en “ga terug naar de gaskamer”.

In totaal registreerde het CIDI 135 incidenten. Daarnaast werden 95 meldingen geregistreerd van online antisemitisme. CIDI maakt zich zorgen over de toename van antisemitisme en wil een duidelijk actieplan van de overheid om dit probleem te bestrijden. Ook wil het CIDI dat docenten ondersteuning krijgen bij het bestrijden van antisemitische vooroordelen en complottheorieën in de klas. 

Ook zanger Gerald Troost schrikt van de nieuwe cijfers. Hij bezoekt deze week het concentratiekamp Treblinka. "Je hoort van bijna een miljoen Joden die in gaskamers een langzame verstikkingsdood sterven. Ook kleine kinderen... Joden hebben altijd veel cultureel en economisch bijgedragen en toch zijn ze steeds weer de zondebok. Ik geloof dat er ondanks alle weerstanden hoop is voor dit oude volk, omdat God zich voor eeuwig aan dit volk verbonden heeft. Ondanks de ontrouw van mensen blijft Hij trouw!," schrijft hij verwijzend naar Zacharia 12, Ezechiel 37 en Romeinen 11.

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher