Pastor Nachko Zaikov

Dagelijks leven

12 maart 2019 door Trans World Radio

Hardnekkige gewoontes Roma doorbreken met het ‘goud uit de hemel’

Ze stelen als de raven. Dat is het beeld dat velen hebben van de Roma, de grootste minderheid van Europa. Hitler wilde ze vernietigen en het communisme probeerde het volk te assimileren. Maar ze zijn er nog steeds. Iedereen kijkt op ze neer, en dat al eeuwen lang. Als Roma ben je minderwaardig. Zo’n slechte behandeling, daar komen geen modelburgers van. Bovendien staat de eigen cultuur de Roma vaak in de weg. Een opleiding volgen en een baan vinden? Veel Roma zijn zelf gaan geloven dat zoiets niet past bij hen.

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

Vandaar dat de boodschap van Trans World Radio (TWR) zo revolutionair is. Onder andere via de radio horen ze in hun eigen taal over de onvoorwaardelijke liefde van Jezus Christus en dat ze Koningskinderen kunnen zijn!
De meeste Roma kunnen niet goed lezen en luisteren liever naar verhalen en muziek. Radio is daarom een zeer effectief middel om hen in hun eigen taal het Evangelie te vertellen. Al in 1996 begon TWR met het uitzenden van radioprogramma's voor de Roma in hun eigen taal. Maar er was een probleem: velen hadden en hebben nog steeds geen elektriciteit. Daarom heeft TWR sindsdien ook vele duizenden radiootjes op zonne-energie uitgedeeld.

Roma-rolmodellen
Een ander beeld dat velen van de Roma hebben – ‘Ze zijn allemaal lui’ - geldt echt niet voor iedereen. Diverse Roma stappen zelf naar voren om binnen hun gemeenschap aan het werk te gaan en van binnenuit dingen te veranderen... Er is wantrouwen naar de buitenwereld. Daarom is het belangrijk dat juist Roma-rolmodellen uit de gemeenschap hun verhalen willen delen. Hoopvolle verhalen!

Voor talloze Roma in de wijde omgeving zijn zij een geestelijke steun en toeverlaat, zowel door de ether als bij huisbezoeken.

Pastor Nachko Zaikov (foto boven) en zijn vrouw Marusya zijn zulke rolmodellen, met wie TWR in Bulgarije nauw samenwerkt. Voor dit Roma-echtpaar staat het leven al vele jaren in het teken van evangelisatie. Voor talloze Roma in de wijde omgeving zijn zij een geestelijke steun en toeverlaat, zowel door de ether als bij huisbezoeken. Naast het maken van radio-uitzendingen doen Nacho en Marusya veel bezoekwerk. Op die manier hebben zij vele Roma leren kennen en bieden zij binnen de Roma-samenleving de noodzakelijke nazorg bij de radioprogramma’s die zij maken. Nachko heeft in de afgelopen 11 jaar bovendien 9 Roma-huiskerkjes mogen stichten.

Open Dag TWR op 6 april
Nachko en Marusya Zaikov zijn bovendien binnenkort te gast in Nederland. Tijdens de Open Dag van TWR in Barneveld op zaterdag 6 april zullen zij onder andere vertellen over de voorzichtige geestelijke opwekking die zichtbaar is onder hun volksgenoten.
Klik hier voor meer informatie en om aan te aanmelden.

Pastor Nachko Zaikov en een aantal jongeren

Getuigenis
‘Niemand spreekt onze taal behalve jullie. Toen ik voor het eerst naar jullie luisterde was ik verbaasd dat ik een programma hoorde in mijn eigen taal. Ik dacht: dit is vast geen echt radiostation. Ze zouden nooit in het Roma spreken. Maar ik vergiste mij. Het was een vrouwenprogramma. Ik dacht dat ik droomde, want voor de Roma is er geen radio of tv. Een programma in onze eigen taal spreekt rechtstreeks tot onze harten! Veel van mijn familie gaat nu ook naar de kerk dankzij jullie programma’s. Ze zeggen: “Als God nu onze taal spreekt, dan moeten wij Hem ook eren en gehoorzaam zijn”. Ze kunnen niet lezen, dus de enige manier om geestelijk te groeien zijn jullie programma’s.’

'Ik dacht dat ik droomde, want voor de Roma is er geen radio of tv. Een programma in onze eigen taal spreekt rechtstreeks tot onze harten!'

Verschillende radioprogramma’s voor Roma
Dagelijks worden er Roma-programma’s door TWR uitgezonden. Ze bevatten christelijke zigeunermuziek, persoonlijke getuigenissen, verhalen voor kinderen, het programma Hoop voor Vrouwen en Nieuwe Testament-voorlezingen. TWR zendt uit in 6 Roma-dialecten naar Albanië, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Servië.

Daarbij gaat het om de volgende programma’s:

  • ‘De Roma-familie volgens Bijbelse principes’. Door het vertellen van Bijbelverhalen leren jonge gezinnen over eerlijkheid, trouw en verantwoordelijkheid.
  • ‘Gods stem’. Programma waarin het Nieuwe Testament wordt voorgelezen en uitgelegd.
  • Vrouwenprogramma 'Hoop voor vrouwen'.
  • Kinderprogramma 'Avonturen door de Bijbel'.

Bijzonder is dat op dit moment concrete ideeën worden uitgewerkt om te komen tot een uniek soort discipelschapsprogramma voor de Roma over onderwerpen die Roma raken, waar het gaat om armoede, afwijzing, gebrek aan scholing, werkloosheid, ziekte, alcoholisme, gokken en prostitutie. De input hiervoor wordt aangeleverd door Roma-pastors. Velen van hen zijn goed thuis in het bieden van hulp op het gebied van 1 of 2 van de genoemde onderwerpen. Maar niet op alle terreinen. Al die informatie wordt verzameld en gecombineerd tot één, gevarieerd totaalpakket. Een jaarprogramma met bijvoorbeeld een serie van zeven weken over alcoholisme en/of een serie van zes weken over het opvoeden van kinderen, etc.. Op een praktische manier wordt gewezen op het belang om met zondige praktijken te breken.

Het verhaal van Nachko en Marusya Zaikov en het werk van TWR onder de Bulgaarse Roma-bevolking stond centraal in een uitzending van EO Metterdaad. EO Metterdaad neemt de kijker mee op pad met Nachko en ontmoet onder andere een vrouw die nog met poppen speelde toen ze werd verkocht aan een man in een dorp verderop. Uitgehuwelijkt op haar elfde: het is niet ongewoon in de Oost-Europese Roma-traditie. Lukt het Nachko en Marusya dergelijke hardnekkige Roma-gewoontes te doorbreken met het ‘goud uit de hemel’: de kracht van het Evangelie? 

Klik hier om de uitzending van EO Metterdaad terug te kijken!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify