heilig avondmaal

God

12 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Gertine herontdekte de kracht van het heilig avondmaal

"Het breken van het brood en het delen van de wijn, is een sacrament dat indringend en krachtig is. Het kan mensen op elk mogelijk moment in hun leven raken," schrijft predikant Gertine Blom op de progressief-christelijke weblog Lazarus over het heilig avondmaal.

De eerste keer dat ik zelf brood en wijn proefde, was ik een twijfelende student. Mijn geloof was aan scherven, ten prooi gevallen aan de kritische en seculiere sfeer op de universiteit. Ik was in Kopenhagen, daarheen gelift met medestudenten. Toen de uitnodiging in de Deense kerk klonk, bestemd voor iedereen, kwam ook ik naar voren. Ik at, ik dronk. Juist in mijn twijfel kwam het geschenk nog krachtiger aan. Ik proefde Gods nabijheid.

Nu ik in de Anglicaanse kerk voor het eerst in mijn leven wekelijks de Maaltijd mag meevieren, proef ik steeds meer die eerste ervaring terug. Het ritueel, het sacrament, heeft een betekenis in zichzelf die je niet hoeft te beredeneren voor je het kunt ervaren. Het is voor iedereen, op welk moment in je leven ook. Laat het over je heen komen en ontvang het zonder dat je er iets voor terug doet. Je hoeft geen ‘voorbeeldgelovige’ te zijn om mee te doen. Ontvang het en zie wat het met je doet."

Onlangs keek Gertine naar de BBC-serie Broken. "De hoofdpersoon
is een katholiek priester, die worstelt met de grote levensvragen van zijn parochianen. Hij leeft mee bij dood, nieuw leven, vreselijke tragedies en onmogelijke keuzes. Zo is er de politieman, betrokken bij de treurige dood van een zwarte jongen. Deze jongen is na een verkeerde inschatting neergeschoten. Collega’s van de politieman willen de boel verdraaien en zetten hem onder druk om dit ook te doen.

Verscheurd door zijn trouw aan de waarheid en de angst om zijn baan te verliezen, zwicht de politieman. Dan komt hij in de kerk. De priester kent de situatie. De moeder van de doodgeschoten jongen zit ook in de banken. Beiden ontvangen ze de communie."

Lees hier de volledige blog van Gertine Blom.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher